Clicky

Gemeenteraad Waddinxveen geeft groen licht voor gebiedsaanpak Sleutelkwartier

Copyright Omroep Zuidplas

De gebiedsaanpak voor het Sleutelkwartier is een feit.

De raad stemde woensdag 20 februari jl. unaniem in met het voorstel van het college om geld beschikbaar te stellen voor een grondige kwaliteitsimpuls van het gebied tussen station en hefbrug. Met dit geld is het mogelijk het gebied weer aantrekkelijker en levendiger te maken.

Het besluit van de raad geeft dit gebied toekomstperspectief, een gebied dat er weer jaren tegenaan kan. Hierin heeft de gemeente een hoge ambitie. Wethouder Kirsten Schippers: “Het gebied moet hoe dan ook worden aangepakt. Nu we de kans hebben aan de slag te gaan, willen we dat ook gelijk goed doen. We willen samen met ondernemers, inwoners en ontwikkelaars Waddinxveen wakker schudden, we willen van dit gebied een levendig en aantrekkelijk gebied maken, zorgen voor meer reuring.”
Komende periode volgt een sessie voor ondernemers die willen meedenken en meedoen. Ook lanceert de gemeente binnenkort een speciale app voor alle belangstellenden met alle informatie over het Sleutelkwartier.

Het Sleutelkwartier, de werknaam voor het gebied van station tot hefbrug, kenmerkt zich door (lichte) verrommeling en beperkte aandacht voor een gebiedsgerichte aanpak. Voorbeelden zijn de jarenlange discussies over een nieuw winkelcentrum, de bouw van een tijdelijk winkelcentrum in de Passage en de sloop van diverse panden zonder een concrete herontwikkeling. Daardoor heeft het gebied ook een aantal braakliggende terreinen.

Ambitie:
Binnen vijf jaar gaan we het Sleutelkwartier, en dus Waddinxveen als geheel, met behoud van het dorpse karakter meer leven inblazen en nieuwe energie brengen. In de basis komt er de noodzakelijke eenheid, kwaliteit en samenhang in de openbare ruimte en tussen de verschillende gebouwen. We versterken de verbindingen tussen het Station, gemeentehuis, Hefbrug, Gouweplein en de Nesse. Er komen nieuwe woningen en nieuwe inwoners. De Hefbrug en het station worden herkenbare, aansprekende entrees. Het Sleutelkwartier krijgt meer beleving, schwung en vooral een moderne, herkenbare en meer stedelijke uitstraling met bijbehorende events, bebouwing en inwoners. Zowel bestaande als nieuwe bewoners én bezoekers krijgen het gevoel ‘hier moet ik zijn’, ‘hier gebeurt het.