Clicky

Eerste toegankelijke bushalte in Zuidplas in gebruik

Copyright Omroep Zuidplas

De eerste toegankelijke bushalte, halte Bospolderstraat (twee richtingen) bij de Batavierlaan in Nieuwerkerk a/d IJssel is vandaag(vrijdag, red.) officieel in gebruik genomen.

Wethouder Jan Willem Schuurman van Verkeer&Vervoer is blij dat met de in totaal vijftien bushaltes, het openbaar vervoer in Zuidplas beter toegankelijk is geworden voor gehandicapten. “Juist deze groep inwoners is afhankelijk van het openbaar vervoer als zij ergens naartoe willen. In de gemeente Zuidplas worden daarom bushaltes beter toegankelijk gemaakt voor deze doelgroep”.

De andere vijftien haltes worden in de loop van dit jaar aangepakt. Het gaat daarbij om de haltes Kievithof en KVT in Moordrecht (twee richtingen), de halte Rozenstraat in Zevenhuizen (twee richtingen) en de haltes Ringvaartlaan, Raadhuisplein, Begoniaveld, Bospolderstraat en Zilvermos in Nieuwerkerk aan den IJssel (twee richtingen). Het is de bedoeling dat Moerkapelle ook een toegankelijke bushalte krijgt.

Goed toegankelijk openbaar vervoer is onderdeel van de inclusieve samenleving waar het huidige college voor staat. Met het Platform gehandicapten is meegedacht hoe het openbaar vervoer beter toegankelijk kan worden gemaakt. Vervolgens heeft de raad in juni vorig jaar ingestemd te investeren in de aanpassing van in totaal 16 bushaltes.

Subsidie
Voor de toegankelijkheid van bushaltes heeft de provincie Zuid-Holland een meerjarige subsidie voor de jaren 2019 en 2020 van € 160.000,- verleend voor de uitvoering van het project. Vervolgens is er aan de hand van werktekeningen gesproken met het Platform Gehandicapten Zuidplas over de aanpassingen van de zestien haltes. Alle opmerkingen zijn vervolgens verwerkt in definitieve werktekeningen.

Aansluiting NS station
In Moerkapelle ligt er ook een wens voor een toegankelijke bushalte. Wethouder Schuurman inventariseert wat de kosten en mogelijkheden daarvoor zijn. Het nieuwe NS station Lansingerland-Zoetermeer is sinds december 2018 opengesteld. Onderzocht wordt of er nieuwe openbaar vervoer verbindingen tussen dit station en Zuidplas mogelijk zijn. Ook wordt gekeken of er meer haltes binnen de gemeente omgebouwd kunnen worden tot toegankelijke bushaltes. “De ambitie is om de bushaltes zo toegankelijk mogelijk te maken. Afhankelijk waar dit kan, wordt met het Platform Gehandicapten Zuidplas gekeken waar dit nodig en wenselijk is. Hiervoor zal dan opnieuw geld beschikbaar moeten worden gesteld door de raad”.