Clicky

Zuid-Hollandse SP: 'Snel meer betaalbare huurwoningen bouwen'

Copyright Omroep Zuidplas

De provincie moet fors gaan investeren in de bouw van betaalbare woningen, vind de SP.

Vooral aan goedkope sociale huurwoningen is een groot tekort. 'De woonlasten stijgen maar door, terwijl steeds meer mensen een laag inkomen hebben', aldus lijsttrekker Lies van Aelst(foto).

Van Aelst deed de uitspraak vandaag tijdens het verkiezingsdebat van de Regio Midden-Holland in het Goudse Huis van de Stad. De Regio Midden Holland is een samenwerkingsverband Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. De gemeenten werken onder meer samen op het gebied van wonen.

Volgens Van Aelst wordt vooral voor de lagere inkomens betaalbaar wonen steeds lastiger. 'Cijfers van de province laten zien dat er in de Zuid-Hollandse woonregio's steeds minder goedkope huurwoningen zijn. Dit geldt vooral voor de regio's Rotterdam en Den Haag, maar het speelt ook in Midden-Holland. Hier is de daling tussen 2015 en 2020 twintig procent.

Daarbij blijkt uit cijfers van het CBS dat ondanks dat de crisis voorbij is, steeds meer mensen een laag inkomen hebben. De behoefte aan goedkope woningen stijgt dus, terwijl er steeds minder van zijn. Daarbovenop komen nog de stijgende woonlasten door hogere belastingen. Alleen al de energierekening stijgt dit jaar met gemiddeld 334 euro.'

Voor de Rotterdamse Regio komt de provincie al met stimuleringsregeling voor de bouw van betaalbare woningen. De SP wil echter een woonfonds voor heel Zuid-Holland. Van Aelst: 'Hoewel het hoofdprobleem bij het Rijk ligt, onder meer ddor de extra belastingen voor corporaties, hebben we als provincie de taak te zorgen voor een evenwichtig aanbod. Dat is er nu niet.'