Clicky

Duurzaamheidsplatform Zuidplas: 'Zuidplas groen, tegels wegdoen!'

Copyright Omroep Zuidplas

Deze kreet lanceerde het Duurzaamheidsplatform begin 2017 met als doel inwoners van Zuidplas hun tuin nog eens te beoordelen en te overwegen, eventueel een deel, tegels te verwijderen en planten er voor in de plaats te nemen.

Rob Rosbergen van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas verteld: 'Het idee erachter is simpel. Om niet al het water in de riolen te laten stromen maar ook gewoon te laten opnemen door de grond help je zelf mee aan een stukje waterbeheer.

Een groot bijkomend voordeel is dat planten zorgen voor een gezondere lucht en, echt bewezen, een beter humeur. Het Duurzaamheidsplatform Zuidplas organiseerde de actie en mocht in 2 fasen behoorlijk wat vierkante meters tuintegels, van de inwoners van Zuidplas, naast het afvalbrengstation in Nieuwerkerk aan den IJssel in ontvangst nemen. In ruil kregen zij een bon met waarde in te leveren bij deelnemende tuincentra.

Dit jaar wil het platform, inmiddels een stichting met ANBI- status, opnieuw proberen of er nog meer tegels kunnen worden omgeruild voor planten. In de week van ons water, waarin het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard extra aandacht vraagt voor schoon oppervlakte water en droge voeten, doen we een beroep op de inwoners van Zuidplas. Zij kunnen 4 mei vanaf 10 uur en tot circa 16 uur, minimaal 1 m2 tuintegels inleveren. Ook weer naast het afvalbrengstation 1e tochtweg 9b (een eigen ingang) Nieuwerkerk aan den IJssel.

Op de werf hebben we voor u een 4-tal verschillende planten staan waaruit u een keus kunt maken tot maximaal 4 planten per m2. Naast de planten krijgt u informatie hoe u het beste de vrijgekomen grond kunt voorbereiden op het groen en info over de gekozen planten. De informatie draagt zo bij aan een lange levensduur voor de planten zodat u er lang van kunt genieten.

Een veel gehoord tegengeluid is dat: “planten veel onderhoud vergen, meer dan tuintegels”. Maar als we een lijstje zouden maken van wat het onderhouden van tegels aan werk kost zult u merken dat het niet een reden hoeft te zijn om tegels te hebben. Vaak kost een stukje groen juist minder werk. Vraag er ook eens naar bij uw groen leverancier. Echt! Met elke vierkante meter tegel die u met zijn allen weg doet voor groen draagt u letterlijk en figuurlijk een steentje bij aan beter waterbeheer en minder kans op verzakkingen. Door uw plant-aardig zijn maakt u de leefomgeving gezonder en misschien wel een extra glimlach wanneer u van het groen geniet.

De voorwaarden gratis planten in ruil voor tuintegels zijn:
- U bent inwoner van Zuidplas en wij mogen uw adres noteren
- Op uw smartphone heeft u een foto van de uitgenomen tegels
- U brengt minimaal 1m2 tuintegels
- U stuurt ons later een foto van het resultaat (info@duurzaamheidsplatform-zuidplas.nl)
- Per m2 ingeleverde tuintegels kunt u kiezen voor maximaal 4 planten uit het assortiment aanwezig op de gemeente werf'.