Clicky

Waddinxveense wethouder Gezina Atzema opent 'Waterstofchallenge'

Copyright Omroep Zuidplas

Wethouder Gezina Atzema (gemeente Waddinxveen) opent op 16 mei de derde Waterstofchallenge.

Deze Challenge vertrekt dit jaar in Waddinxveen en vanuit Brussel. In Waddinxveen vertrekken de auto’s vanaf Van der Lindengroep. Om 14.00 uur is de start voor de 24 uur durende rit met Waterstofauto’s door Europa.

Op 16 mei vertrekken de equipes om 14:00 uur voor een 24 uur durende rit met waterstofauto’s 24 uur door Europa. Wethouder Gezina Atzema zal de officiële start doen. Dit jaar vindt de start voor de 2e keer plaats bij de Van der Linden Groep in Waddinxveen. Nieuw is dat er een 2e startplek is in Brussel.

Wat is een Waterstofchallenge?
Deelnemers rijden in 24 uur hun eigen route door Europa. Ze kunnen punten verdienen door kilometers te maken, vulpunten te bezoeken, landen aan te doen en door naar specifieke locaties te reizen. Ook worden er punten toegekend voor de beste foto, de beste vlog en de beste blog.

Ze starten óf vanuit Waddinxveen, bij dé waterstofdealer van Nederland: de Van der Linden Groep, of in Brussel, bij Hydrogen Europe.

De Waterstof Challenge is ook leuk voor het publiek: via de website kunnen zijn de deelnemers én het klassement online volgen.

Waarom een Waterstofchallenge?
Arjan de Putter: ‘Er is een groeiende aandacht voor elektrisch rijden in Nederland. En dat is heel mooi. In maart waren al 10% van de nieuw verkochte auto’s batterij elektrisch. Maar ook waterstof elektrisch verdient aandacht. Met de Waterstof Challenge laten we zien dat ook rijden op waterstof een prima alternatief is voor benzine of diesel. Mijn persoonlijke ervaring als deelnemer aan de eerste editie: rijden op waterstof is wat de consument wil: grote actieradius, snel tanken en duurzaam rijden’.

Wat is de geschiedenis achter de Waterstofchallenge?
In september 2017 vond deze voor de eerste keer plaats. Er waren zes deelnemende equipes. Die eerste editie was een schot in de roos: hier wilden meer mensen aan mee doen! In april 2018 werd een tweede georganiseerd met een internationaal deelnemersveld: 19 auto’s stonden aan de start in Waddinxveen. Gemeente Nijmegen vroeg de organisatie om een editie voor inwoners van Nijmegen te organiseren in september 2018.

Internationale aandacht voor de challenge
Het damesteam van Hydrogen Europe was overall winnaar van de derde editie. Zij vonden het evenement zo leuk dat ze spontaan aanboden om een start in Brussel te hosten bij de vierde editie. En ook vanuit Duitsland is er interesse. De organisatie van de grootste waterstofbeurs in Europa, de f-cell in Stuttgart, vroeg om een Duitse editie te organiseren in september 2019. Daarnaast onderzoekt de organisatie de mogelijkheid om in oktober 2019 een wereldwijde variant te organiseren op 8 oktober: Happy Hydrogen Day.

Waarom zoveel aandacht voor waterstof?
Waterstof is een onmisbare schakel in de energietransitie. Met zon en wind kun je energie opwekken. Maar de productie loopt niet gelijk aan het verbruik. Daarom moet er op grote schaal energie kunnen worden opgeslagen. De grenzen van het huidige elektriciteitsnetwerk zijn al bereikt: in sommige provincies worden geen grote zonnepaneelprojecten meer aangesloten: het net zit vol. Door energie op te slaan in waterstof, wordt het netwerk ontlast.

Lokale component in Waddinxveen
De Van der Linden Groep is sponsor vanaf het eerste uur. Dat is logisch, ze lopen voorop: al in 2016 investeerden zij in hun werkplaats en opleiding van medewerkers. Ze horen tot een selecte groep dealers die waterstofauto’s kunnen leveren.

Bij de vierde editie meldde DGI Doedijns zich als deelnemer én sponsor. DGI Doedijns levert waterstofvulpunten én is net als de Van der Linden Groep gevestigd in Waddinxveen.

Programma
De vierde editie wordt groot uitgepakt: er worden tussen de 15 en 20 deelnemende equipes aan de start verwacht in Waddinxveen en minimaal zeven in Brussel. Geïnteresseerden zijn welkom om de auto’s te komen bewonderen. En voor ondernemers die meer willen weten over rijden op waterstof is er een mini-seminar bij de Van der Linden Groep.

Startlocatie: Van der Linden Groep, Coenecoop 141, Waddinxveen. Voor meer informatie, klik hier.