Clicky

Beeldentuin op Leefgoed de Olifant duurt hele zomerseizoen

Copyright Omroep Zuidplas

Niet minder dan 16 beeldend kunstenaars nemen deze zomer deel aan de Beeldentuin 2019 die op Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt gehouden.

De expositie, die de vorige jaren alleen in de lente werd gehouden, gaat nu de hele zomer duren en begint zondag 12 mei. De laatste tentoonstellingsdag valt samen met het weekend van Open Monumentendag op zondag 15 september.

Stichting Leefgoed de Olifant koos er om meerdere redenen voor om de tentoonstelling langer te laten duren dan de zes weken van vorige jaren. Niet alleen om het publiek langer in de gelegenheid te stellen te komen kijken, maar ook omdat het veel werk is om het allemaal voor te bereiden en in te richten. 'Zonde van zoveel inspanningen voor zo'n korte periode', meent organisator Bart Belonje, die er als vrijwilliger zijn handen vol aan heeft. 'De kunstenaars zijn er ook blij mee, want hun werk wordt langer gezien en de kans dat iets verkocht wordt is groter. Wij bieden als stichting een platform en zorgen voor publiciteit en aandacht voor het werk, maar bemoeien ons niet met de verkoop. We laten dat graag over aan de kunstenaars zelf. Bezoekers krijgen daarom een folder met een looplijst met titels en contactinformatie. Die mogen ze meenemen, zodat ze later met de kunstenaar contact op kunnen nemen als ze in een stuk geïnteresseerd zijn.

De organisatoren Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld hebben ook dit jaar kans gezien een meer gevarieerd en kwalitatief sterkere expositie neer te zetten dan de voorgaande keren. Ze vinden het een uitdaging om de lat steeds hoger te leggen en daarmee de bezoekers uit te dagen ieder jaar terug te komen.
Ariann Kraaijeveld: 'We willen een breed publiek benaderen, daarom hebben we ervoor gezorgd dat er veel variatie is, van conceptueel, tot realistisch. Ook het materiaalgebruik is zeer divers, van hout en keramiek tot stof, metaal en kunststof. Het hangt, staat en drijft. De kwaliteit van het werk maakt de Beeldentuin zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. De kunstenaars komen uit het hele land, maar de meesten uit de regio. Alleen Ineke van Dijk, die bekend is van monumentaal werk in publieke ruimtes, heeft eerder deelgenomen. De overige vijftien zijn nieuw op Leefgoed de Olifant.'

De deelnemers zijn: Alice W. Bakker, Ineke van Dijk, Jeannette Ephraim, Friedy Evers, Patricio Ferrada di Mercado, Ria Graveland, Els Grootaers, Esther Hamels, Pascalle de Jager, Marian Kastelein, Nora van Krimpen, Gusta Kullberg, Els Molenaar-Gazan, Natascha J.A. Rodenburg, Anneke Slappendel en Piet van der Velden.

Wie het leuk vindt de kunstenaars te ontmoeten en wil horen wat ze over het werk te vertellen hebben, is zondag 12 mei vanaf 16.00 uur welkom, want dan vindt op een informele wijze de opening plaats. Aansluitend kunt u een rondje langs het werk maken met de kunstenaars.

Bart Belonje: 'Nieuw zijn de meet en greet's met kunstenaars. Die worden op drie zondagmiddagen georganiseerd voor liefhebbers. De deelnemers worden in de gelegenheid gesteld hun eigen relaties uit te nodigen om over hun visie of werkwijze te vertellen. Deze bijeenkomsten zijn ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden. Deze meet en greet's worden gehouden op 19 mei, 16 juni en 8 september van 15.00 tot 17.00 uur en zijn eveneens gratis toegankelijk.'

Op de website Leefgoed.nl staat uitgebreide informatie over iedere kunstenaar apart met links naar hun eigen internetsite en een impressie van stukken die tijdens de tentoonstelling te zien zijn.

Leefgoed de Olifant ligt tussen de unieke getijrivier de Hollandsche IJssel en Park Hitland in het buurtschap Ver-Hitland, tegen de Capelse grens in Nieuwerkerk aan den IJssel, een kwartiertje vanaf het centrum van Rotterdam. De Beeldentuin is open van 11.00 tot 17.00 uur van woensdag tot en met zondag en is gratis toegankelijk. Parkeren is gratis bij Restaurant & theehuis De Dames, Groenendijk 325. Voor e-bikers is daar ook een oplaadpunt.

Meer informatie over de Beeldentuin, een poster en looplijst vindt u hier.