Clicky

Sterke tweede helft bezorgt CKV Nieuwerkerk overwinning

Copyright Omroep Zuidplas

CKV Nieuwerkerk heeft haar vierde veldwedstrijd op rij gewonnen. 

Oranje Wit uit Dordrecht werd met 23-15 verslagen op sportpark de Kleine Vink. Het eerste kwartier zag het er niet naar uit dat er zoveel gescoord zou gaan worden. Een 2-2 tussenstand na vijftien minuten zegt genoeg. Beide teams vonden de korf daarna wat makkelijker en gingen gelijk op tot 7-7. Kort voor rust was Lotte Dingjan belangrijk met de 8-7 en de 9-7. Dat was ook de ruststand. Na rust sloeg Nieuwerkerk op 12-9 een gaatje. Oranje Wit kwam terug tot 12-11, maar in het laatste kwartier was het Nieuwerkerk dat overtuigend de klok sloeg. Het percentage ging omhoog en het verschil werd groter en groter. Uiteindelijk een mooie 23-15 zege voor Nieuwerkerk, dat voor de derde keer op rij de acht basisspelers zag scoren. Niels Stuurstraat werd topscoorder met zeven treffers.

Prima weersomstandigheden en redelijk wat publiek op de Kleine Vink. Nieuwerkerk ontving de nummer 4 van de ranglijst Oranje Wit. De Dordtse formatie heeft prima gepresteerd in de zaal, maar net niet gepromoveerd naar de Hoofdklasse. En daarom helaas voor Oranje Wit moeten ze volgend seizoen afscheid nemen van international Bo Oppe. Hij speelt volgend jaar in Capelle. Zaterdag kwam Oppe samen met collega-international Jop Brouwer op visite in Nieuwerkerk. Oppe ging naar het vak van Nieuwerkerk-international Koen Collée, maar Oppe nam niet de bewaking van Collée op zich. Anderom wel en dat deed Koen uitstekend. Jop Brouwer werd verdedigd door Nathan Marck en daarvoor verdiende Nathan alle complimenten.

Niels Stuurstraat schoot de wedstrijd op gang. Binnen drie minuten was het 2-0 door twee van die heerlijke afstandsschoten van Stuurstraat. Daarna was het niet best wat Nieuwerkerk liet zien. In de eerste helft had de ploeg van Jan van Essen (Leon Simons was in het buitenland) teveel moeite met de inzakkende verdedigende rebounds van Oranje Wit. Nieuwerkerk was de bal vaak kwijt na het eerste schot, niet alleen vanwege de rebound maar ook vanwege het matige schotpercentage van Nieuwerkerk. Pas een kwartier na de 2-0 van Stuurstraat viel de volgende goal van Nieuwerkerk.

Tussendoor had Oranje Wit de korf al vier keer gevonden. Mirthe Verweij en Marijn Klink (stip) zette Oranje Wit in de 12e minuut op 2-2. Uit een strafworp en een schot van Bo Oppe kwam Oranje Wit in de 17e minuut op 2-4. Het was tijd dat Nieuwerkerk uit een ander vaatje ging tappen. Dat gebeurde gelukkig ook in de laatste 13 minuten van de eerste helft. Hoofdrolspeelster in die fase was Lotte Dingjan met drie treffers.

Met een fraaie doorloper zorgde Dingjan voor 3-4. De aanval daarna een prima aanval die werd afgerond door Dani Hoogendoorn (4-4). Nieuwerkerk toonde in die aanval weer de echte wil en pakte een paar onmogelijke rebounds. Door een te makkelijke damesdoorloper kwam Oranje Wit gelijk weer op 4-5, maar nu was de ban gebroken. De aanval daarna was het weer 5-5, door een schotje van Laura v.d. Linden achter de korf. Met een vlak schot schoot Hoogendoorn Nieuwerkerk in de 23e minuut weer op voorsprong. Oranje Wit antwoordde met schoten van Jop Brouwer en Yannick Schild. Een 6-7 voorsprong voor Oranje Wit vijf minuten voor de rust.

De laatste vijf minuten voor de rust waren voor Nieuwerkerk. Oranje Wit kwam niet meer tot scoren en zag Stuurstraat via een strafworp de 7-7 scoren. Nieuwerkerk nam een Time Out en dat pakte goed uit. In de 29e en 30e minuut schoot Lotte Dingjan twee prima schoten binnen. Twee hele belangrijke goals ook, want Nieuwerkerk ging zo rusten met een 9-7 voorsprong na toch wel een moeizame eerste helft.

In de tweede helft schoot Schild Oranje Wit snel op 9-8. Gevolgd door de eerste treffer van Nathan Marck. Oranje Wit begon bij de dames inmiddels flink te wisselen. Uit een strafworp van Marijn Klink werd het 10-9. De fase daarna kreeg Nieuwerkerk de overhand en leek het verschil gemaakt te worden. Koen Collée met zijn eerste goal (afstand) en Stuurstraat met zijn vierde, schoten Nieuwerkerk naar 12-9. Het wachten was nu op het gaatje van vier. Daar had Nieuwerkerk de kansen voor, maar het was uiteindelijk Oranje Wit dat zich terug knokte. Goals van de internationals Oppe en Brouwer zette de Dordtenaren weer op 12-11.

De 13-11 van Miriam Swart was een belangrijke treffer. Oranje Wit kreeg zo niet de kans voor de 12-12. Kort daarna schoot Marck ook weer raak, 14-11. Robin Dommisse met haar tweede goal voor 14-12. Het laatste kwartier ging in. Dit laatste kwartier haalde Nieuwerkerk een hoog niveau. Deze sterke fase werd ingeleid door een gemiste strafworp van Dani Hoogendoorn (zijn tweede misser). De aanval daarna gingen de spelers tot het uiterste in de rebound. Zo pakten Collée en Swart een paar mooie ballen waarna Dani Hoogendoorn fraai kon afronden, 15-12. Het begon te lopen als trein bij de blauw-zwarten. Lekker schot van Collée en 16-12.

Oppe en Brouwer deden nog wel wat terug voor Oranje Wit, maar bij Nieuwerkerk waren meerdere spelers los. Stuurstraat schoot nog maar eens raak en ook Babette Blok vond de korf. Dat betekende dat alweer alle basisspelers van Nieuwerkerk tot scoren kwamen. De laatste zes minuten scoorde Oranje Wit niet meer. Nieuwerkerk kon zo van 19-15 uitlopen naar 23-15. Nadat Hoogendoorn zijn vijfde goal maakte (na alweer een mooie aanval) kwam Mats Rodenburg nog even voor hem in het veld. Ook Cathy van Horik maakte nog wat minuten. Schoten van Collée en tweemaal Stuurstraat bepaalde de eindstand op 23-15. Stuurstraat werd hierdoor de topschutter van de middag met zeven treffers. Een uitstekende tweede helft van Nieuwerkerk met 14 goals. En een overwinning met acht punten verschil op dit Oranje Wit is ook meer dan prima.

Swift won met 17-14 van Valto. Geen overtuigende zege, maar wel weer gewoon twee punten. Swift heeft nu 24 punten na 12 wedstrijden en is officieus kampioen. Nieuwerkerk volgt op 20 punten. Volgende week is het de kampioenswedstrijd Swift – Nieuwerkerk in Middelburg. Nieuwerkerk moet met minimaal 5 punten verschil winnen en anders is Swift kampioen.

HKC won met slechts 19-17 van Merwede en GKV won met 15-13 van Vriendenschaar. Het is spannend onderin. Volgende week spelen bijvoorbeeld Valto en Vriendenschaar tegen elkaar.

Stand
Swift                     12-24
Nieuwerkerk           12-20
HKC                       12-16
Oranje Wit             12-11
GKV                      12-7
Vr’schaar               12-7
Valto                     12-6
Merwede               12-5

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 7(1), Dani Hoogendoorn 5, Koen Collée 3, Lotte Dingjan 3, Nathan Marck 2, Laura v.d. Linden 1, Miriam Swart 1 en Babette Blok 1

Doelpunten Oranje Wit: Bo Oppe 4(1), Yannick Schild 3, Jop Brouwer 3, Marijn Klink 2(2), Robin Dommisse 2 en Mirthe Verweij 1.