Clicky

Jordy van der Eijk maakt het opnieuw waar: weer winst

Copyright Omroep Zuidplas

En jawel: opnieuw winst voor Jordy van der Eijk.

Won hij twee weken geleden in Mariembourg al de tweede ronde van het BMC-kampioenschap, zondag was hij de beste tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De achttienjarige karter uit Zevenhuizen deed zo uitstekende zaken in de strijd om de Nederlandse titel in de Senioren-klasse.

“Ik ben wel blij”, zei Jordy na afloop van de races op de Limburgse piste. Gevraagd naar een verklaring voor zijn uitstekende rijden van dit seizoen, haalde hij zijn schouders op. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom het zo goed gaat. Het gaat gewoon goed.” Eerder dit seizoen won hij al de NK-ronde in Berghem toen hij van de laatste plaats in de prefinale begonnen erin slaagde de finale te winnen. En ook de tweede ronde van het BMC-kampioenschap van twee weken geleden won hij.

In Venray kreeg Jordy pas na de race te horen dat hij opnieuw had gewonnen. Hij was na de twaalfde plaats in de kwalificatie en de zevende plaats in de prefinale als tweede geëindigd in de finale, maar door diskwalificatie van de winnaar werd Jordy uitgeroepen tot winnaar. “Het is natuurlijk beter om gewoon op de baan eerste te worden, maar dit is natuurlijk nog steeds heel mooi.”

En daarmee deed de talentvolle Zuid-Hollander dus toch nog waarvoor hij vrijdag naar Venray was gekomen: om te winnen. Op vrijdag en zaterdag ging het al direct goed in de vrije trainingen. Dat ondanks het feit dat hij op de Limburgse baan tot vrijdag nooit eerder had geracet.

In de kwalificatie ging het nog even mis. Daarin reed hij naar de twaalfde tijd. En dat was een stuk minder goed dan waarop hij had gehoopt. “Ik had voor de kwalificatie op een plek in de top vijf gerekend. Maar ik heb er niet het maximale uitgehaald. De afstelling was ook niet helemaal goed en ik had op bepaalde punten wat anders moeten rijden. Dat was wel balen. Toch had ik er nog vertrouwen in dat ik de top vijf moest kunnen halen.”

Dat vertrouwen bleek terecht. Want in de prefinale snelde hij van de twaalfde naar de zesde plaats. Uiteindelijk werd hij echter als zevende geklasseerd vanwege een tijdstraf door een ingeklikte bumper. “De prefinale ging wel goed”, blikte Jordy terug. “De vaart zat er goed in. Ik heb er voor mijn gevoel het maximale uitgehaald.”

Daarna mocht hij in de finale vanaf de zevende plaats starten. Hij had een goede start en na de eerste bochtensectie lag hij al vijfde. Later hij haalde er nog eens drie in en zo kwam hij uiteindelijk als tweede over de finish. “Ik was er blij mee.” En toen werd hij uiteindelijk dus ook nog eerste door de diskwalificatie van de initiële winnaar. “Door dit resultaat maak ik natuurlijk wat meer kans om kampioen te worden. Maar de leider in het kampioenschap heeft nog een grote voorsprong.”

Hij zal dus nog aan de bak moeten in het NK om dat gat te verkleinen. Maar voordat hij de volgende ronde van het NK rijdt, verschijnt hij eerst in het Italiaanse Adria aan de start. Daar rijdt hij de tweede ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy die op de Italiaanse piste wordt gehouden. Een race op hoog niveau waar Jordy ongetwijfeld een hoop kan leren.

Dat hij in Adria meedoet, is overigens een cadeautje van zijn teambaas Richard Blom voor zijn overwinning in het BMC-kampioenschap in Mariembourg. “Ik heb er één keer eerder gereden, vroeger in een viertaktkart. Het is een mooie baan. Het zou mooi zijn als ik daar ook goed naar voren kan rijden!”

Jordy van der Eijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PE Cars, MPS, Etec en RB Motorsports

Op de foto, gemaakt door RaceXpress.nl: Jordy van Eijk midden met links vader en monteur Peter en teambaas Richard Blom rechts blij met zege