Clicky

Wim Veerman wint twaalfde Walvisprijs

Copyright Omroep Zuidplas

In de Steenlandzaal van de Chocoladefabriek in Gouda werd op 7 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar van de twaalfde Walvisprijs bekend gemaakt.

De bijdrage van Wim Veerman, oud-archivaris van het Regionaal Archief Rivierenland en daarvoor van de Sint-Janskerk, werd door de jury als beste beoordeeld.

De Walvisprijs is vernoemd naar de Goudse pastoor Ignatius Walvis (1653-1714) die de eerste geschiedschrijver van Gouda was. Om het onderzoek naar de geschiedenis van de regio Midden-Holland te stimuleren, stelde de Stichting Vrienden van Archief en Librije de Walvisprijs in. Deze prijs wordt elke drie jaar  uitgereikt. Deze editie leverde vier inzendingen op. De jury, bestaande uit voorzitter Yvonne Bos-Rops en leden Arjan van 't Riet en Ad van der Zee beoordeelden het artikel van Wim Veerman als beste. De Goudse wethouder van cultuur, erfgoed en monumenten de heer Thierry van Vugt, tevens voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Streekarchief Midden-Holland, reikte de Walvisprijs  bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag, uit.

Wim Veerman schreef zijn winnende bijdrage over Julius Caesar Boethius, die in de achttiende eeuw tekeningen maakte van de Goudse Glazen, die vervolgens als prenten werden gedrukt en verkocht aan bezoekers van de Sint-Janskerk. Zowel de tekeningen, als de koperplaten en de prenten zijn bewaard gebleven. Het artikel wordt opgenomen in de Schatkamer die eind dit jaar zal verschijnen.