Clicky

'Politie speelt grote rol bij veiligheidsgevoel burgers'

Copyright Omroep Zuidplas

Omroep Zuidplas was hedenmiddag aanwezig bij de persconferentie van de gemeente Zuidplas over het thema Veilig Thuis in Zuidplas.

Namens Omroep Zuidplas was Ton Stoffels, kersvers politiek verslaggever van de Omroep, aanwezig.

Tijdens de door het gemeentehuis Zuidplas georganiseerde persconferentie van 11 juli j.l. over Veilig Thuis in Zuidplas werd al snel duidelijk dat de politie een grote rol speelt bij het in stand houden zelfs verbeteren van het gevoel van veiligheid bij burgers.

Eén van de speerpunten van dit politiebeleid is het wekelijks aanwezig zijn bij supermarkten in Zevenhuizen, Moordrecht en Moerkapelle waar het winkelend publiek op een laagdrempelige manier politiemensen kan aanspreken, opmerkingen plaatsen, vragen stellen of voorstellen doen. Sommige van die contacten die niet politie gerelateerd blijken te zijn worden binnen het gemeentelijke netwerk verder geleid. Deze zogenaamde pop-ups vinden elke dinsdag van 12.00 tot 15.00 plaats bij de Jumbo in Zevenhuizen. Elke woensdag van 09.00 tot 12.00 bij Albert Heijn aan de Smidse in Moordrecht en elke Donderdag van 13.00 tot 16.00 uur bij Plus aan de Dorpsstraat in Moerkapelle.

Volgens de politie staat de veiligheid in Zuidplas er goed voor         
In het eerste half jaar vond er één straatroof plaats, waarvan de dader in zicht is. Bij de Woninginbraken is de toename van het aantal  in Moordrecht opmerkelijk. Een bende van jonge knapen van rond 18 uit de omgeving van Gouda hadden het op ouderen, wonende in apart staande huizen, gemunt.  Ze zijn in Leiden opgepakt. Nu de vakantieperiode er weer aankomt adviseert de politie om bij afwezigheid door buren te laten oppassen, of net te doen of je thuis bent.

Met betrekking tot de afname van diefstal af/uit motorvoertuigen is de daling in Nieuwerkerk aan den IJssel spectaculair. In dit verband zijn er onlangs navigatiesystemen in beslag genomen. Deze moeten nog worden uit gerechercheerd. Bij Jeugdoverlast is een daling te zien van 20% maar de verwachting is dat in de zomermaanden het aantal zal toenemen. De lichte stijging van het aantal bedrijfsinbraken wordt door de “hit and run” inbraken, het snel kleine dingen meepikken, veroorzaakt.  De groep criminelen is in beeld.

Het effect van deze aankondiging zorgt nu al voor een duidelijke afname.
Het gevoel van veiligheid wordt  nog eens positief gevoed als de inwoners weten dat er ook na 17.00 uur een dekkend netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillator) in Zuidplas beschikbaar is.  Met dit apparaat kunnen ter zake doende mensen door een stroomstoot het hart weer laten kloppen. Na een hartstilstand zijn de eerste minuten cruciaal en omwonenden kunnen deze hulp dan alvast bieden voordat de Brandweer, Ziekenauto (ook wel first responders genoemd) arriveren die het dan overnemen.

Het is prettig voor de inwoners van Zuidplas te weten en te ervaren dat ze kunnen terugvallen op een  gemeente en politie die hun zorgtaken ernstig nemen.