Clicky

Succesvolle editie van Zotte Zaterdag: 'Festival van formaat'

Copyright Omroep Zuidplas

Gisteren(zaterdag 26 oktober, red.) stond in het teken van Zotte Zaterdag in Gouda.

Rotterdam mag dan een Erasmus Universiteit en Erasmusbrug hebben, Gouda heeft … Erasmus zelf! Ieder jaar keert de schrijver van ´Lof der Zotheid´ (1511) voor één dag terug naar de stad waarin hij naar school ging ‒ om uit te groeien tot een briljant geleerde. Met zijn middeleeuwse gevolg trok hij zaterdag 26 oktober rond het middaguur naar het hart van Gouda, waar hij feestelijk onthaald werd door de burgemeester van Gouda en het kindercollege. Vanuit het hele land waren mensen toegestroomd om zich te vergapen aan het historische spektakel.

Op Zotte Zaterdag wordt het verhaal verteld van Gouda in 1511. Waarmee speelden kinderen in de middeleeuwen? Hoe was het leven in een klooster? Welke beroepen waren er, en wat aten en dronken Gouwenaars toen? Ieder jaar wordt het middeleeuwse avontuur een stukje groter én echter. We telden dit jaar zeker 40 ambachten, zoals been snijden, boekbinden, luit bouwen en paling roken. Zo’n 10 gezelschappen luisterden de binnenstad op met middeleeuwse muziek, en straatacteurs lieten overtuigend zien hoe er geleefd en gehandeld werd in 1511.

Er was middeleeuws bier, Goudsche Zot, en uiteraard Sotte Caes! En er waren vooral veel activiteiten voor alle leeftijden: boogschieten, transcriberen, zwaardvechten, schrijven met een ganzenveer, Goudse Glazen en kaarsen maken, varen op een oude trekschuit: vanaf 11.00 uur bruiste het in de binnenstad van Gouda. Met in Arti Legi ‒  Erasmus’ vroegere school ‒ natuurlijk vooral lezingen, dichtkunst, films en filosofie!

De organisatie van Zotte Zaterdag is in handen van Cultuurhuis Garenspinnerij. Bekijk hier de foto’s.

Foto bij artikel: Jan van der Spree