Clicky

Rotterdamse Popweek 2019 grootste ooit

Copyright Omroep Zuidplas

Dat de Rotterdamse popscene bruisend en veelzijdig is, werd tijdens de Rotterdamse Popweek opnieuw bevestigd.

Tien dagen lang werden alle popevenementen in de stad onder het vergrootglas gelegd. Met 230 events op 126 locaties verbrak de Rotterdamse Popweek alle records! Tijdens de enige week die tien dagen duurt, hebben ruim 800 acts opgetreden verspreid over de hele stad. Naar schatting hebben ruim 35.000 bezoekers een of meerdere optredens bezocht.

De Rotterdamse Popweek is in 2013 door de Popunie in het leven geroepen om de stad te verlevendigen en te laten zien hoe bruisend de popscene is. De Popweek slaagt er elk jaar in dit aan te tonen met constant stijgende aantallen events, optredens, acts en bezoekers. Er werden dagelijks Popweek Specials georganiseerd en al het bestaande programma werd gebundeld en gezamenlijk naar buiten gebracht.

Dit jaar heeft Popunie ingezet op het actief stimuleren van diversiteit in het programma, door meer samen te werken met andere partijen in het Rotterdamse cultuurveld. Daardoor waren de Specials zoveel mogelijk initiatieven die niet hadden bestaan zonder de Rotterdamse Popweek.


Een aantal Specials werd door de Popunie zelf georganiseerd, zoals de openingsavond met de Rotterdamse Popquiz in Rotown, de Meet The Pro sessie over syncs en publishing en een thema-avond in Roodkapje in samenwerking met de Erasmus Universiteit en Juno over geestelijke gezondheid in de muziekwereld. Het meerendeel van de events en optredens werd georganiseerd door andere organisatoren of muzikanten zelf.

De afgelopen editie waren de hoogtepunten weer te veel om op te noemen. Aan het begin van de week onthulde Martin Scheijgrond (directeur van de Popunie) een Vinylwand expositie in Bar3 waarbij ruim 50 iconische Rotterdamse platenhoezen te bewonderen zijn. Rotown slaagde erin om de internationale hit Tones And I te boeken, bekend van het radiosucces dat ze de afgelopen weken behaalden met 'Dance Monkey'. Beroemde Surinaamse artiesten en iconen kwamen bij elkaar voor een avond Surinaamse nostalgie in het Oude Luxor Theater. Liefhebbers van doom metal waren aan het goede adres bij Baroeg tijdens Dutch Doom Days met internationale acts als Swallow The Sun (FI) en October Tide (SE).

Op het gebied van electronische muziek bereikte de drum & bass in Rotterdam een hoogtepunt met de Korsakov Weekender, een tweedaags festival in Maassilo. Daarbij werden ruim 80 drum & bass acts geboekt, waaronder populaire producers Chase & Status en Netsky, maar ook lokale talenten ABIS en IMANU. Tevens werd Korsakov genomineerd voor de Drum&Bass Arena Awards uit Engeland, in maar liefst twee categorieën.

Op de eerste zaterdag van de Popweek was het de beurt aan opkomend talent vanuit allerlei plekken in Nederland om zich in de kijker te spelen tijdens de Popronde, het reizende muziekfestival. Tientallen artiesten speelden in schoenenzaken, pizza-tenten, café's.. je kunt het zo gek niet bedenken. Ook kwamen lokale bands goed aan bod tijdens het festival Historische Herrie, waar acts zoals Jibber Jabber & The Jams, Peter & The Neverband, Eline Mann en Certain Animals optraden. Tijdens dit evenement stonden 21 acts verspreid over zeven locaties in Historisch Delfshaven.

Met deze editie van de Rotterdamse Popweek is wederom aangetoond dat het talent in de stad tegen de plinten op klotst. Niet alleen muzikaal, maar ook op organisatorisch gebied. De meeste events zijn bottom-up ontstaan, door enthousiaste Rotterdammers zelf met hart en ziel georganiseerd. De hele stad is aan bod gekomen en alle muziekstijlen waren vertegenwoordigd. Dat maakt het draagvlak in de stad groot en de Rotterdamse Popweek een sprekend uithangbord van de actieve Rotterdamse popscene.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Stichting PopUp Rotterdam en Stichting Bevordering van Volkskracht.