Clicky

Marlonneke Willemsen winnares Cultuurprijs Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

Afgelopen woensdag in Theater Swanla vond de uitreiking van de Cultuurprijs Gemeente Zuidplas 2019 plaats. Marlonneke Willemsen werd de winnares!

Deze week is het de Nationale Kunstweek 2019. Van 10 tot en met 18 november staat het land in teken van vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst van Nederlandse kunstenaars. Marlonneke won de prijs door haar fotoproject Development. Het concept is de groeiproces van dieren te fotograferen en te etaleren in een collage.
 

"Het idee om de ontwikkeling van dieren te fotograferen kwam door de pups van de fokker van onze hond"

 
De dieren zijn elk 8 keer gefotografeerd met steeds gelijke tussenposen, afhankelijk van de snelheid waarmee ze groeien om een zo goed mogelijk beeld van hun ontwikkeling te kunnen geven. Ze worden gefotografeerd in een studiosetting met witte achtergrond. Voor de dieren die in het water leven, wordt gebruik gemaakt van een zelfgemaakte onderwaterstudio.
 
Marlonneke geeft zelf uitleg over hoe dit idee ooit is ontstaan:
"Één van de nesten heb ik meerdere keren gefotografeerd en toen ik de foto´s aan het bekijken was, vond ik het jammer dat ik niet van elke week een foto had, zodat ik kon zien hoe ze veranderd waren. En zo was het idee voor Development geboren. Een groot aantal series heb ik bij de kweker/fokker thuis gemaakt, maar ik ben ook zelf dieren gaan kweken (o.a. vissen) of ik heb de eitjes/jonge dieren mee naar huis genomen en grootgebracht, om ze vervolgens aan het einde van de serie weer naar de kweker/fokker terug te brengen. Dat was soms een hele belevenis, maar wel erg leuk om te doen"
 
De Cultuurprijs is een initiatief van de Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas (SCNZ) en wordt jaarlijks in samenwerking met de gemeente Zuidplas uitgereikt. De gemeente Zuidplas eert met deze prijs een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan cultuur in de gemeente Zuidplas. De winnaar krijgt een mooi aandenken en mag 850 euro toekennen aan een cultureel doel naar keuze binnen de gemeente. Liesbeth Kool is de maker van de Cultuurprijs.