Clicky

CKV Nieuwerkerk verliest openingsduel in de zaal

Copyright Omroep Zuidplas

Voor het derde jaar op rij heeft CKV Nieuwerkerk de openingswedstrijd in de zaalhoofdklasse in eigen huis verloren.

Dit keer was TOP uit Arnemuiden met 19-24 te sterk na een 10-8 Nieuwerkerkse voorsprong bij rust. Tien minuten voor tijd stond Nieuwerkerk met 18-17 ook nog aan de goede kant van de score. In de laatste fase nam TOP de regie volledig over en besliste het de wedstrijd met een 1-7 run. We kunnen het op deze plek over veel dingen hebben. Over het warrige optreden van arbiter Winters bijvoorbeeld, met een ongekend aantal vrije ballen voor TOP. Maar dat gaan we dit zaalseizoen niet (uitgebreid) doen. Feit is dat Nieuwerkerk zelf niet goed genoeg voor de dag kwam. 19 treffers (waarvan 7 vanaf de strafworpstip) is te weinig. Op bepaalde posities had de ploeg voor veel meer gevaar kunnen en moeten zorgen. De ploeg kan beter en dat besef leek er na de wedstrijd wel te zijn. Een wedstrijd duurt 50 minuten en op basis van de tweede helft (9-16) een verdiende Zeeuwse zege.

In een volgepakte Kleine Vink liet de organisatie van CKV Nieuwerkerk zich weer van haar beste kant zien. Drie enthousiaste teams van de week, een prachtig nieuw full colour programmaboekje, een mooi nieuw spandoek aan de rechterzijde, een gave lichtshow bij het oplopen en een goede samenwerking met de nieuwe DJ en de vaste speaker. Nieuwerkerk heeft zin in het derde jaar Hoofdklasse! Ook de supporters lieten zich goed horen en zorgden voor een goede sfeer.

Nieuwerkerk en TOP kennen elkaar inmiddels door en door. Dat zorgde er wellicht voor dat de wedstrijd moeizaam op gang kwam. In de 2e minuut kwam TOP op voorsprong uit een vrije bal van Jeanine Marijs. Exemplarisch voor het vervolg van de wedstrijd. Jurgen Janse leek naar voren te stappen richting Koen Collée, maar er werd direct een vrije bal gegeven. Met dames als Marijs en Anita de Ridder als nemers zijn dat 100% kansen. De spelers van TOP deden dit echter slimmer dan de spelers van Nieuwerkerk. Bij elk minimaal contact reageren de spelers van TOP, de scheidsrechter trapt hier in. Nieuwerkerk kan hier van leren.

Het was overigens de enige goal van Marijs de eerste helft; goed verdedigend werk van Miriam Swart. Niels Stuurstraat schoot Nieuwerkerk al snel weer naast TOP en daarna was het even wachten op de volgende goal. Een oplostrucbal van Jurriaan Bouwens werd gemist (elke TOP heer deed deze truc de eerste helft) en Miriam Swart miste een onderhandse bal. Jurriaan Bouwens schoot TOP op 1-2 in de 5e minuut. Drie minuten later verdiende Swart een strafworp met een omdraaibal, Collée met de 2-2. In dit vak was de verwachting dat de lange Jorian Schroevers een verdedigend lastige avond zou krijgen tegen het duo Collée/Jop Brouwer. Eerlijk is eerlijk. Schroevers hield zich hier heel goed staande en Collée bracht aanvallend gewoon te weinig tegen hem. Als er in de beginfase scherper was geschoten, was er wellicht daarna meer gevaar op de doorbraak mogelijk geweest. Maar Collée was niet direct scherp, dat bleek ook uit het feit dat hij in de verdediging achter de korf direct dezelfde overtreding op Janse beging als bij de 0-1. Dit keer een stip en 2-3 door Schroevers. Nadat dit Schroevers daarna een stip miste, scoorde hij met de “bekende” oplostruc toch nog de 2-4. Onnodige tegengoals in deze beginfase. Na de 2-4 een fase van drie minuten zonder goals.

Met drie strafworpen op rij in de 12e, 13e en 14e kwam Nieuwerkerk op voorsprong. Brouwer verdiende een stip in de rebound en Swart en Babette Blok op hun doorbraak. Collée (2x) en Stuurstraat faalde niet en zo stond het 5-4 voor Nieuwerkerk na een klein kwartier. Demi Mondeel schoot TOP weer naast Nieuwerkerk en Emmelie Bouwens profiteerde van het meekijken van Cathy van Horik, 5-6.

Positief punt was het uitstekende verdedigen van Babette Blok tegen Anita de Ridder en Miriam Swart op Jeanine Marijs. Maar op 5-6 had Nieuwerkerk teveel onnodige tegengoals gekregen. In de fase tussen minuut 16 en 20 ging het aanvallend veel beter lopen bij Nieuwerkerk. Eindelijk liet de ploeg zien over schotkracht te beschikken. Met vier mooie schoten op rij van Brouwer, Blok, Stuurstraat en wederom Brouwer was het plots 9-6 in het voordeel van Nieuwerkerk. Nog vijf minuten voor de rust. Een mooi blok van Stuurstraat in het achterveld op Bouwens en daarna een mooie kans voor Laura v.d. Linden achter de korf op 10-6. Bal viel helaas net niet. Aan de andere kant was helaas elk duel in deze fase een vrije bal voor TOP. Een onschuldige onderschepping van Blok in het voorveld leverde een vrije bal en daarmee de eerste goal van Anita de Ridder op (9-8). Vervolgens drie vrije ballen voor Marijs op rij. De derde was discutabel, aangezien de overtreding (als daar al sprake van was) werd gemaakt na de schotklok. De juryvoorzitter greep in, maar Winters bleef bij zijn beslissing. Resultaat, de 9-8 van Mondeel nadat Marijs haar de kans gunde bij de vrije bal. Stuurstraat zorgde met zijn vierde goal echter voor de ruststand van 10-8.

Nieuwerkerk “kwam niet goed uit de kleedkamer” zoals dat dan mooi heet. Aanvallend was het slordig en waren de aanvallen vaak zonder schoten en kort. Aan de andere kant werd plots aan de achterkant van de korf veel ruimte weggegeven en waren het helaas de TOP-heren Jurriaan Bouwens, Jorian Schroevers en Jurgen Jansen die in de eerste minuten na rust tot scoren kwamen. Tussendoor verdiende Brouwer een strafworp voor Nieuwerkerk die werd benut door Collée. Tussenstand zodoende 11-11 na drie minuten en dat is toch zonde.

Via wederom twee strafworpen van Collée (acties van de dames V.d. Linden en Swart) kwam Nieuwerkerk in minuut 5 en 6 op 13-11. Na een goal van Demi Mondeel (ook al weer aan de achterkant) schoot Stuurstraat Nieuwerkerk op 14-12 in de 8e minuut. In de 9e en 10e minuut gebeurde er teveel om op te noemen. Een aantal spelers kwam tot hun eerste veldgoal. Zo schoot Anita de Ridder van dichtbij de 14-13 binnen, gevolgd door de 15-13 van afstand door Collée. Op 15-13 de eerste wissel. Mats Rodenburg kwam in de defensie op de plek van Brouwer tegen de lange Schroevers te spelen. Twee minuten na die eerste wissel was het van 15-13 voor Nieuwerkerk 15-17 voor TOP. Marijs schoot haar eerste schot binnen (eerst een overtreding van Janse op V.d. Linden, waardoor Marijs vrij kwam) en vervolgens schoot Janse direct na de Time Out van TOP de 15-15 binnen (te veel ruimte). Laatste kwartier ging in. TOP stoomde door. De Ridder had 35 minuten in de zak gezeten bij Blok, maar in de beslissende fase stond ze toch op. Knap. 15-16 van afstand toen ze plots veel ruimte kreeg. Brouwer was in de aanval inmiddels weer terug gekomen. Een 100% onderhandse kans voor V.d. Linden ging helaas mis en aan de andere kant werd het 15-17 door wederom een korte kans voor De Ridder.

Bij Nieuwerkerk stond Stuurstraat op in deze fase. Met twee loepzuivere schoten zette hij zijn ploeg weer naast TOP. Het waren zijn zesde en zevende treffer, maar helaas ook de laatste. Time Out voor Nieuwerkerk en dit keer kwam Brouwer niet terug in de aanval. Toch leek Nieuwerkerk de juiste flow te pakken. Blok blokte op prachtige wijze een vrije bal van De Ridder en daarna schoot Miriam Swart Nieuwerkerk op voorsprong; 18-17 met nog ruim tien minuten.

Helaas ging in die laatste tien minuten alles fout. Op 18-17 was het niet duidelijk wie het moest doen in de Nieuwerkerkse aanval. Terwijl dit echt het moment was om het verschil weer op twee te zetten. Dat gebeurde niet en twee minuten later was het gelijk door een goal van Emmelie Bouwens die liep op de 2e bal. In de aanval had Nieuwerkerk daarna weinig rebound, waardoor de bal vier keer op rij na het 1e schot kwijt was. Uiteindelijk profiteerde TOP daarvan met een goal van Demi Mondeel van dichtbij, 18-19 en een vrije bal van Marijs, 18-20. Dit was een beslissende fase.

Nieuwerkerk was (te snel) geknakt en zag TOP in de slotfase nog onnodig uitlopen naar 19-24. Invaller Sander Kloet schoot direct de 18-21 binnen voor de Zeeuwen, waarna Jop Brouwer nog de 19-21 maakte. Het geloof in de 20-21 was er helaas niet en in de absolute slotfase liet Nieuwerkerk het nog lopen. Dat kan niet tegen TOP dat dus optimaal profiteerde via goals van Marijs, Schroevers en De Ridder.

Een teleurstellende openingswedstrijd voor Nieuwerkerk dat net als in 2017 (DeetosSnel) en 2018 (Avanti) de eerste wedstrijd verliest. Nu toewerken naar de volgende wedstrijd. Dat is wederom een thuiswedstrijd. Dit keer tegen promovendus Fiks. Fiks speelde een mooie wedstrijd tegen KCC maar verloor met 31-32. Avanti won ruim van Rohda (24-16) en AW/DTV en HKC deelden de punten na een 28-28 gelijkspel.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 7(1), Koen Collée 7(6), Jop Brouwer 3, Babette Blok 1 en Miriam Swart 1

Doelpunten TOP: Anita de Ridder 5, Jeanine Marijs 4, Demi Mondeel 4, Jorian Schroevers 4(2), Emmelie Bouwens 2, Jurriaan Bouwens 2, Jurgen Janse 2 en Sander Kloet 1.