Clicky

Waddinxveense evaluatie zondagsopenstelling: 63% inwoners is tevreden

Copyright Omroep Zuidplas

De winkels in Waddinxveen mogen al ruim een jaar  op zondag tussen 12:00 en 17:00 uur open zijn.

In september vroegen we inwoners wat ze daarvan vonden. We deden dit via de app ‘Denkt u mee?’. 1287 inwoners en 9 winkeliers van het Gouweplein beantwoordden de vragen. Met vertegenwoordigers van de kerkgemeenschappen voerde wethouder Atzema een persoonlijk gesprek. 63% van de respondenten is tevreden, 8% is neutraal en 29% is niet tevreden over de zondagsopenstelling. Daarnaast gaf een kwart van de ondervraagden aan dat zij ruimere openingstijden zouden willen. Naar aanleiding van deze evaluatie komen er geen wijzigingen in de openstellingstijden van winkels op zon- en feestdagen.

73% winkelde het afgelopen jaar een of meerdere keren op zondag in Waddinxveen
27% van de respondenten deed dit niet. De redenen om wel te gaan winkelen zijn erg divers. Met name noemden inwoners het feit dat ze iets nodig hebben op zondag, gevolgd door geen tijd op andere dagen om naar de winkel te gaan, gezelligheid, recreatief winkelen en dat het minder druk is dan op andere dagen. Als redenen om niet van de zondagsopenstelling gebruik te maken werden geloofsovertuiging en het niet nodig hebben van boodschappen genoemd.

Negen winkeliers beantwoordden de vragen
We stuurden 157 winkeliers de uitnodiging om de evaluatie in te vullen. 9 van hen vulden dit in. De uitkomst van de evaluatie voor winkeliers is dus niet representatief voor alle winkeliers in Waddinxveen. Van de 9 winkeliers waren de redenen om wel of niet open te zijn verdeeld. Meer inkomsten en een betere spreiding over de week waren onder andere redenen om wel open te zijn, principiële redenen of geen personeel waren onder andere redenen om niet open te zijn.

Kerkgemeenschappen gaven hun mening
Met vertegenwoordigers van verschillende kerken voerde wethouder Atzema een persoonlijk gesprek. Alle kerkgemeenschappen waren voor dit gesprek uitgenodigd. De aanwezigen benadrukten dat ze in principe tegen het winkelen op zondag zijn. Daarnaast gaven zij aan dat ze nu geen hinder van de open winkels ondervinden.