Clicky

Dwergvleermuis zorgt voor uitstel sloop gemeentehuis

Copyright Omroep Zuidplas

Het gemeentehuis van Zuidplas aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel blijft zeker een half jaar langer staan. Dat heeft wethouder Daan de Haas donderdag 13 april bekend gemaakt. Oorzaak van het uitstel is de mogelijke aanwezigheid van de (Ruige) Dwergvleermuis.

Het beestje zit mogelijk tussen de muren aan de achterkant van het gemeentehuis. De waarschijnlijke aanwezigheid van het kleine zoogdiertje is bekend geworden tijdens een onderzoek dat verplicht is volgens de flora en faunawet. De kans bestaat dat de spouwruimte tussen de muren door de beestjes gebruikt worden als kraamkamer. Dit moet de komende zomerperiode onderzocht worden. Voornamelijk door waarneming van onderzoekers. Zolang het onderzoek duurt mag er niets aan het pand gedaan worden. Het onderzoek loopt tot eind september.

Voor bouwers is dan ook alleen al de kans van aanwezigheid van vleermuizen reden om risico’s door te berekenen in de kosten. Hierdoor kan de geplande sloop in oktober als de kraamtijd van de vleermuizen voorbij is niet doorgaan. De kans bestaat namelijk dan ook dat de ruimte gebruikt wordt voor de winterslaap. Mocht het zo zijn dat de vleermuizen er niet zitten dan is het risico voor de sloper en bouwer toch te groot tijdens de voorbereiding en planning van het project.

Het college heeft nu besloten om te wachten met de sloop tot na de winterslaap van de vleermuizen. Dan moet duidelijk zijn of de beestjes er zitten en kan in de winterperiode bij de provincie eventueel een ontheffing voor de flora en faunawet worden aangevraagd. Ondanks het uitstel blijft het huisvestingsproject toch mogelijk binnen het beschikbare budget liet wethouder de Haas donderdagmiddag weten. De kosten van het extra onderzoek naar de vleermuizen kost de gemeente 4.500 euro.

Reactie's (8)

Laat een reactie achter!

Reactie(s):

HVN 13-4-2017 23:42

1. Kan dit raadhuis nog stembureau zijn voor de raadsverkiezingen van 21 maart 2018?

2. Zit die vleermuis ook niet in het rijksmonument Geertruida-Hoeve aan de 1e Tocht? (Bij de oude Chinezen werd de vleermuis gezien als symbool voor geluk en hoge ouderdom.)

Jan Dirk Dorrepaal 13-4-2017 22:29

Het is een wat onbekende fabel "de haas en de vleermuis".

Zegt de haas tegen de vleermuis: "waarom  hang jij daar nu net onder dat dak van het gemeentehuis"? Zegt de vleermuis: "en dat zegt een dakhaas?".

Marijke Edel 13-4-2017 22:45

Ja, ik dacht ze ook, met de schemering, in de buurt van de oude Snelle Sluis te zien vliegen.

Nee, niet ik, maar een vleermuiswink

 

HVN 13-4-2017 22:53

Wordt zeker zo als ze niet meer in de raadhuizen in Nieuwerkerk én Zevenhuizen mogen of kunnen hangen!

ReneM 14-4-2017 11:18

Als het geen hangjongeren zijn die voor problemen zorgen dan is het weer hang vleermuizen! smiley

Stephanie Nebelstein 15-4-2017 20:25

"Beter één pipistrellus achter de wand

dan tien in de lucht!"

 

..en tevens ben ik van mening dat de noodzaak van sloop en nieuwbouw van een nieuw gemeentehuis voor het dorp niet is aangetoond...

HVN 17-4-2017 20:58

 

'Is het juist dat in het gebouw al is begonnen met ‘het afscheid nemen van het gebouw’ door o.a. het bekladden van muren en deuren? Zo ja, vindt het college dat acceptabel? ‘ Dat vroeg het CDA in maart over het gemeentehuis aan b&w.

‘In het kader van teambuilding hebben een aantal ambtenaren na hun werktijd de kale muren van hun werkruimten opgevrolijkt met tekeningen. Dit staat los van ‘afscheid nemen van het gebouw’. Het betreft hier geen representatieve ruimten, want dat had het college niet goedgekeurd’, zo antwoordden b&w. Het blijft nu toch een jaar zichtbaar en een foto hier zou (w.s.) leuk zijn!

Thom 18-4-2017 17:24

  1. College: 'De start van de bouw in april 2018 betekent geen half jaar stilzitten. De voorbereiding van de sloop vindt al plaats vóór die datum en ook de aanbesteding is op dat moment al onherroepelijk gegund. Daarnaast vindt het strippen van het gebouw in het eerste kwartaal van 2018 plaats, net als de inrichting van het bouwterrein.'