Clicky

PvdA en Groenlinks ook na 2018 samen verder in Zuidplas

Copyright Omroep Zuidplas

PvdA en GroenLinks zetten hun samenwerking die in 2014 ontstaan is voort en gaan in 2018 opnieuw met een gezamenlijke lijst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas.

Sinds de verkiezingen van maart 2014 vormen de PvdA en Groenlinks samen één fractie in de gemeenteraad van Zuidplas. In de periode daarvoor zat de PvdA zelfstandig in de gemeenteraad. De huidige fractie bestaat uit Johan Helmer(PvdA) en Pieter Beeldman(GroenLinks). 

Volgens PvdA-voorzitter Arjen Hazelebach waren de leden van beide partijen unaniem in hun wens om samen door te gaan. "Als progressieve partijen bereiken we samen meer dan alleen. Onze fractie heeft gestreden voor onder andere sociale woningbouw en energieneutrale nieuwe wijken". Hazelebach is er trots op dat beide partijen hebben bewezen dat je als oppositiepartij een opbouwende bijdrage kunt leveren. PvdA/GroenLinks heeft zorgbijeenkomsten georganiseerd en heeft eigen plannen ontwikkeld voor bijvoorbeeld zwemles voor alle kinderen en een alternatief plan waarbij nieuwbouw van het gemeentehuis niet nodig is . "En geen partij heeft zo actief de hele raadsperiode op zaterdagochtenden de inwoners opgezocht als onze fractie". GroenLinks-voorzitter Gijs van Soest vult aan dat er naast successen ook nog voldoende uitdagingen zijn, bijvoorbeeld het vergroten van de diversiteit in de partijen. "We hebben er gelukkig weer enkele jonge leden bij, maar we willen meer. We roepen dan ook iedereen in Zuidplas op met ons mee te doen. Ook willen we deze zomer op pad gaan om in gesprek met leden en niet-leden de kernpunten van ons verkiezingsprogramma op te halen".

In aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen sprak verslaggever Bernie Putters over de samenwerking met Pieter Beeldman. Beluister dat gesprek uit december 2013 hieronder:

Reactie's (4)

Laat een reactie achter!

Reactie(s):

Thom 8-6-2017 15:05

SP Zuidplas ook uitgenodigd? cheeky

Ook de andere gelijkgestemde partijen nog eens kijken om gezamenlijk op te trekken? 

Jan Dirk Dorrepaal 9-6-2017 10:50

VVD66?

Jan Dirk Dorrepaal 20-6-2017 8:43

Ach, met een SP, die de afgelopen periode  in het College heeft samengewerkt met VVD en  D66, zullen geen grote politieke problemen zijn. Ik  denk, dat een dergelijke combinatie de komende verkiezingen wel een zetel zal winnen waarschijnlijk ten koste van de VVD. Misschien dat NEZ zich nog inlaat met het Forum voor Democratie maar of daar dan misschien een zetel  bijkomt? Ik zou niet weten ten koste van welke partij. 

In die situatie ontstaan er dus drie partijen/combinaties met elk 6 zetels: VVD, CU/SGP en PvdA/GL/SP. Welke een of  twee gaan met welke derde(n) een college vormen: met CDA en/of  D66? 

Toch wel een boeiend idee zo'n PvdA/GL/SP combinatie.

opm. De Eerste Kamer heeft lijstverbinding afgestemd, dus......

Thom 17-6-2017 17:39

Het ligt uiteraard aan de aantallen zetels, maar VVD, D66 en CU/SGP zou voldoende kunnen zijn, mogelijk dat CDA nog aan kan sluiten.... Zou NEZ nog doorgaan?