Clicky

Ds. Van Vreeswijk ‘Zie, het was Lea’

Ds. Van Vreeswijk, predikant in de Hervormde gemeente in Zevenhuizen, sprak kort geleden over Lea: Zeven jaar werkte Jacob bij Laban en eist vervolgens bij hem zijn ‘loon’, ‘zijn’ Rachel, op. De bruiloft volgt. En hoe gaat dat? In die tijd was het gezicht van de bruid verborgen achter een sluier. Die ging er pas af in de huwelijksnacht. Maar elektriciteit is er niet. Het is donker en Jacob heeft gedronken. Het is niet onlogisch dat Jacob pas de volgende ochtend beseft dat hij de nacht heeft doorgebracht met Lea, de oudere zus van Rachel. ‘Wat heb je gedaan?’, schreeuwt hij woedend tegen Laban. ‘Je hebt me bedrogen!’

Maar ook Lea ’s leven wordt verwoest. Nu is ze met Jacob getrouwd. Lea ’s ogen waren flets, lezen we, terwijl Rachel een knap figuur en gezicht had. Aan de orde is Lea ’s uiterlijk. In de ogen van anderen is ze onaantrekkelijk. Wat een tragiek. Ze groeide op in de schaduw van haar beeldschone, jongere zus. Maar nu ze getrouwd is zet Lea al haar kaarten op Jacob.

Bij hem wilde zij zich geliefd maken. Dat laatste lees je af in de namen die Lea haar zonen gaf. Daarin proef je Lea ’s verlangen naar Jacob. Ruben betekent ‘zien’. Nu zij Jacob een zoon heeft geschonken, zal Jacob haar toch wel zien staan? Simeon, Lea ’s tweede zoon, betekent ‘horen’. Nu zal mijn man toch wel naar haar luisteren? En Levi betekent ‘hechten aan’. ‘Nu zal Jacob toch wel om mij geven? Ik heb hem drie zonen gebaard. Nu zal hij toch wel .’

Maar Lea steeds opnieuw teleurgesteld. De situatie wordt er eigenlijk alleen maar slechter op. Ze leeft in een hel. De man aan wie zij haar hart heeft gegeven, ligt in de armen van de vrouw in wier schaduw ze altijd al heeft geleefd. Maar wat leren we uit het feit dat Jacob na zijn huwelijksnacht wakker wordt naast Lea? Tim Keller schreef:

“Punt in geding is dat alles in ons leven
uiteindelijk minder mooi is dan we hebben verwacht. Altijd zal er de teleurstelling zijn. Jacob gaat naar bed met de vrouw van zijn dromen. Ja, dat denkt hij. Zij zal hem volmaakt geluk schenken. ‘Maar in de morgen, zie, het was Lea.’ Lea representeert hier iets. Elke keer als je aan een relatie begint, aan een nieuwe baan of aan wat ook, en elke keer als je denkt dat die persoon of zaak je volkomen gelukkig zal maken, besef dan dat ’s ochtends altijd blijkt dat Rachel Lea is.”

C.S Lewis zei het zo: “Mensen die hun eigen hart kennen, beseffen dat de wereld hun niet kan geven wat ze ten diepste begeren. Er wordt ons van alles en nog wat beloofd om volmaakt gelukkig te worden. Maar die beloften worden nooit nagekomen. Niets en niemand zal je volmaakt kunnen bevredigen. Geen man en geen vrouw. Geen prachtig ver land, geen snelle auto, geen blitse carrière.”

Maar ook al zoekt Lea haar verlossing bij haar echtgenoot, ze roept ook om de Here: ‘De Here heeft mijn ellende aangezien.’ Lea noemt God bij diens verbondsnaam JAHWE. Van die God heeft Lea gehoord! Daarom roept ze niet alleen om Jakob, maar ook om een relatie met Hem. Bij het vierde kind komt de doorbraak. ‘Nu zal ik de Here loven’, zegt zij. Daarom gaf zij hem de naam Juda, dat betekent: ‘loven’, ‘prijzen’. Niet langer verwijst Lea naar haar man.

Jacob en Laban hebben Lea ’s leven gestolen. Door naar God te vluchten, krijgt Lea het weer terug.

 

Categorie: