Clicky

Filmavond

Het leven van een adoptiekind

Locatie: 
In de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
vr, 09/11/2018 - 20:00

Op vrijdag 9 november presenteert de werkgroep ‘Vorming en toerusting’ met Lion de eerste film in het winterseizoen in de Ringvaartkerk. Het is ook meteen een prachtige en ontroerende film, die u zeker niet wilt missen! Noteer meteen de datum in uw agenda! De vertoning begint om 20.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Na afloop is er weer gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje.

De vijfjarige Saroo komt in India per ongeluk in een verkeerde trein terecht die hem scheidt van zijn broer en hem duizenden kilometers verder aan de andere kant van het onmetelijke land brengt. Hij heeft geen idee waar hij terecht is gekomen en kan ook niet duidelijk maken waar hij vandaan komt. Net als andere straatkinderen probeert hij te overleven in de overvolle straten van Calcutta, waar de meeste kinderen genegeerd worden of hardhandig worden weggejaagd. Ook zijn er vele bedreigingen van mensen met verkeerde bedoelingen. Als hij wordt opgevangen in een overvol weeshuis, komt hij in aanraking met een Australisch echtpaar dat hem adopteert en in Australië een liefdevolle opvang biedt. Toch kan hij, als hij ouder wordt, de herinneringen uit zijn vroegste levensjaren niet uit zijn gedachten bannen. Via de nieuwe zoekmachine Google Earth en zijn herinneringen probeert hij de plaats te traceren waar hij vandaan moet zijn gekomen om zo zijn familie op te sporen. Het lijkt een onwaarschijnlijke zoektocht te worden…

Het leven van een adoptiekind

De film brengt de kijker pijnlijk in aanraking met het lot van de duizenden straatkinderen in India. Bij de aftiteling van de film lezen we dat er jaarlijks tachtigduizend straatkinderen bijkomen! Wie trekt zich hun lot aan en ontfermt zich over hen in de overvolle miljoenensteden? Gelukkig zijn er mensen die weeshuizen in stand houden en zorgen voor opvang. Saroo heeft het geluk via adoptie een nieuw en veilig leven te kunnen beginnen. Dit proces maken we als kijker van nabij mee, met name ook hoezeer zijn herkomst hem blijft bezighouden. We herkennen dat uit de vele verhalen van adoptiekinderen die op zoek gaan naar hun biologische ouders. Het bijzondere van deze film is dat het gaat om een waargebeurd verhaal (naar de bestseller Mijn lange weg naar huis), dat integer en ontroerend is verfilmd en een genuanceerd beeld schetst van het leven van een adoptiekind.

Open en gastvrij?

Dit jaar vertonen de kerk vier films in het kader van het thema ‘open kerk’. Bij het begrip ‘openheid’ denken ze niet alleen aan een open en gastvrije kerk, maar ook aan de omkering ervan, aan hun openheid voor wat er in de wereld gebeurt en hun betrokkenheid daarbij. Een open en gastvrije kerk is ook een diaconale kerk die zich richt op de nood in de wereld, dichtbij en veraf. Ook in deze  gemeente zijn er adoptiegezinnen die zo hun betrokkenheid hebben vormgegeven. Via diverse diaconale projecten kunnen ze als kerkgemeenschap initiatieven ondersteunen voor een betere wereld. De film Lion laat hen zien hoezeer dat alles nodig is, maar tegelijkertijd ook dat de hulpverlening niet probleemloos zal verlopen. Saroo blijft – ondanks het goede leven en een mooie opleiding in Australië – geobsedeerd door de hoop zijn familie terug te kunnen vinden, hoe moeilijk dat ook voor zijn adoptieouders is. Een dilemma voor hulpverleners en voor een open en diaconale kerk?

Filmavond ‘Trade of Innocents’ in Hervormdek kerk Zevenhuizen

Locatie: 
Hervormde kerk Zevenhuizen
Datum: 
di, 29/05/2018 - 20:00

Op dinsdagavond 29 mei is de tweede filmavond van dit seizoen in de Hervormde kerk in Zevenhuizen over jaarthema ‘Verder, in de voersporen van Jezus’. Vanaf 19.45u staat de koffie in het Hervormd Centrum klaar. Om 20.00 uur starten we met de film. Na de film kan men de eerste indrukken met elkaar delen en napraten over helpen en gerechtigheid in deze gebroken wereld.

Alex en Claire zijn een getrouwd Amerikaans stel dat rouwt om het verlies van hun dochter. Ze besluiten in Cambodja de strijd aan te gaan tegen de mensenhandel. Ze groeien uit tot de enige hoop en vertrouwenspersonen van een jong meisje dat ze proberen te redden uit de klauwen van een mensenhandelaar die meisjes levert aan bordelen in de achterbuurten. Een indrukwekkende film over een enorm misstand in de wereld.

 

Vrijdagavondfilm in de Ringvaartkerk

Locatie: 
In de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
vr, 12/01/2018 - 19:30

Op vrijdag 12 januari a.s. vertoont de taakgroep ‘Vorming & Toerusting’ de familiefilm ‘Storm: letters van vuur’ in onze nieuwe Ringvaartkerk. Deze spannende film speelt in 1517 en past bij de herdenking van 500 jaar Reformatie. De film is bestemd voor gezinnen met kinderen vanaf circa tien jaar en geeft een beeld van de strijd om de vrijheid van godsdienst en meningsuiting en de rol die de boekdrukkunst daarbij vervulde. Een belevenis met volop gespreksstof aan tafel thuis! De film begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur met koffie/thee en limonade.

Hoofdpersoon in de film is de jonge tiener Storm, zoon van een Antwerpse drukker die belangstelling koestert voor de opvattingen van Maarten Luther en meewerkt aan de verspreiding van diens ideeën. Als de Inquisitie een inval doet tijdens het drukken van een brief van Maarten Luther, weet Storm te ontkomen met het zetsel van de brief. Hij wordt tijdens zijn vlucht geholpen door Marieke, een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels en riolen van de stad woont. Met behulp van de originele drukletters leert hij het analfabete meisje lezen.

Ondertussen is Storms vader opgepakt en gevangen gezet. Voor hem dreigt de brandstapel.  Zijn gelovige, katholieke moeder moet niets hebben van het verspreiden van de ketterse ideeën door haar man, maar  worstelt met haar gevoelens en het geloof, als hij gevangen wordt gehouden en de jacht op Storm wordt ingezet. De Inquisitie stelt alles in het werk om het zetsel bij Storm af te pakken om verspreiding van de brief van Luther te voorkomen. Op zijn beurt doet Storm verwoede pogingen om zijn vader te bevrijden en te redden van de doodstraf. Hoe zal dat aflopen?

Spanning en educatie
Hoewel het spannende verhaal van Storm en Marieke op fantasie berust, is het kader en decor van de film historisch verantwoord en daardoor ook leerzaam. De betekenis van de pas uitgevonden boekdrukkunst wordt nadrukkelijk zichtbaar in de film door een drukkersgezin centraal te stellen. De boekdrukkunst maakte het mogelijk dat de opvattingen van Luther in hoog tempo in Europa konden worden verspreid. Ook konden zo de Bijbels in de eigen volkstaal worden gedrukt. Dat Antwerpen als decor werd gekozen, hing niet alleen samen met de karakteristieke oude straatjes, maar ook met het feit dat Antwerpen in die tijd de grootste stad van onze lage landen was met vele drukkers. De beelden geven een mooi inkijkje in het dagelijks leven van de zestiende eeuw.

In de film komen de opvattingen van Luther over de aflaathandel min of meer indirect aan de orde en overheerst het spannende verhaal, waardoor er thuis nog het nodige kan worden uitgelegd. Dreigend aanwezig is de inquisiteur, die geen enkel middel schuwt om de hervormingsbeweging de kop in te drukken. Zo wordt duidelijk hoe je voor je leven moest vrezen als je koos voor het nieuwe geloof! Dat alles kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen in ons land met vrijheid van godsdienst en meningsuiting, ook al worden we regelmatig geconfronteerd met landen waar dit alles niet vanzelfsprekend is. Een mooie gelegenheid om dat  zo met de kinderen te kunnen bespreken! Overigens: ook voor volwassenen is deze film het genieten waard!

Filmavond: Babette’s Feast

Locatie: 
Huis aan den IJssel, Dorpsstraat 84A, Capelle a/d IJssel
Datum: 
do, 23/11/2017 - 19:30

Twee zussen wonen in een geïsoleerd dorpje. Op een zekere dag arriveert een Franse vluchtelinge, Babette. Zij nemen haar in huis. Als hun vader sterft bereidt Babette het diner voor. Een maal om nooit te vergeten voor de dorpelingen. We praten na over o.a. de vraag ’Waar vind je God?’ Graag opgeven via activiteiten@deoosterkerk.nl   

Donderdag 23 november 2017 van 19.30 uur tot 22.00 uur. Huis aan den IJssel, Dorpsstraat 84A.

Filmavond ‘Boer Peer'

Locatie: 
In de Gereformeerde kerk in Zevenhuizen
Datum: 
wo, 29/11/2017 - 20:00

Op 29 november a.s vertoont de Ontmoetingskerk in Zevenhuizen weer een film. Dit keer een documentaire: BOER  PEER, van Daan Jongbloed.

Boer Peer leefde bijna 100 jaar in zijn vervallen boerderij waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Vergezeld door de stilte van het Brabantse platteland wachtte hij de terugkeer van de Duitsers af. Documentairemaker Daan Jongbloed wist het vertrouwen te winnen en filmde Peer de laatste tien jaar van zijn leven. Een film met weinig gesproken tekst en prachtige verstilde beelden van Peer Smulders die leefde als een kluizenaar. Beelden ook van het ouderwetse boerenleven, dat voor velen wellicht nog herkenbaar is.

Toegangsprijs € 4,00 en de film duurt 40 minuten, na afloop is er gelegenheid tot napraten met koffie of thee. Voor de liefhebbers van mooie muziek en van werken van de Franse schilder Cézanne is daarna nog gelegenheid om te kijken naar “Couleurs Cézanne“. Een registratie uit 2006, het 100ste geboortejaar van de schilder, van de spectaculaire “expositie” in de kathedraal in de grotten van Les Baux de Provence. Bewegende beelden met passende muzikale begeleiding. Indrukwekkende presentatie

Filmavond ‘Amish Grace’

Locatie: 
Hervormde kerk Zevenhuizen
Datum: 
wo, 17/05/2017 - 20:00

Een verfilming van een waargebeurd drama in een kleine Amish gemeenschap in 2006. Een film over de wil te vergeven, maar ook over hoe moeilijk vergeving kan zijn.

Op woensdagavond 17 mei is de tweede filmavond dit seizoen die in het teken staat van ons jaarthema ‘In de voersporen van Jezus’. Vanaf kwart voor acht staat de koffie in het Hervormd Centrum klaar. Om acht uur start men met de film. Na de film kunnen we onze eerste indrukken met elkaar delen. En met elkaar verder spreken over het vaak moeilijke thema ‘vergeving’.

Op zondagavond 14 mei staat de avonddienst ook in het teken van ‘vergeving’. Een mooie combinatie!

 

Filmavond voor mannen

Locatie: 
Ontmoetingskerk, Zevensprong 4, Capelle aan den IJssel
Datum: 
do, 30/03/2017 - 20:00

De Capelse Ontmoetingskerk wil graag weer een filmavond organiseren met  mannen onder elkaar. Deze keer gaat de film over je rol als man in je huwelijk.
Een stoere uitdagende film hebben we voor je klaarliggen.

Je mag laten weten of je komt, dan weet men een beetje waar we rekening mee moeten houden. Maar gewoon binnenlopen, daar schieten we niet van in de stress. De film is ook een mooie mogelijkheid om vrienden en collega's mee naar toe te nemen. Ja, ook als ze niet geloven, misschien juist wel! Je kan namelijk supergoed met elkaar in gesprek hierover na het kijken van de film.

 

Filmavond ‘War Room’

Locatie: 
In de Hervormde kerk te Zevenhuizen
Datum: 
wo, 01/03/2017 - 20:00

Tony en Elizabeth Jordan zijn een stel die schijnbaar alles hebben. Een leuke baan, een prachtige dochter en een droomhuis. Maar schijn bedriegt. Elizabeth ontdekt dat ze kan vechten voor haar gezin in plaats van tegen hen. De kracht van het gebed en Elizabeth's energieke geloof transformeert haar leven.

Op woensdagavond 1 maart is de eerste filmavond in dit seizoen. Vanaf kwart voor acht staat de koffie in het Hervormd Centrum klaar. Om acht uur starten we met de film. Na de film kunnen we onze eerste indrukken met elkaar delen. En met elkaar verder spreken over het thema ‘gebed’.

Om half elf wordt de avond afgesloten; natuurlijk met gebed! Wilt u zich alvast op deze film voorbereiden? De trailer kunt u vinden https://warroomthemovie.com! Arjan Witte

 

 

"The Good Lie" op filmavond in Nieuwerkerk

Foto

Op vrijdag 25 november vertoont de werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse kerk in Nieuwerkerk a/d IJssel de film ‘The Good Lie’ in het Ontmoetingscentrum.

Filmavond ‘De Apostel’

Locatie: 
In de Hervormde kerk te Zevenhuizen
Datum: 
wo, 02/03/2016 - 19:45

Op woensdagavond 2 maart is er de tweede filmavond van dit seizoen. Dit keer met de franse film ‘De Apostel’ uit 2013. De Apostel : L’Apotre is het waargebeurde verhaal van Akim, een jonge moslim die wordt opgeleid tot imam. Zijn identiteit ondergaat een diepgaande verandering als hij Jezus ontmoet.

Vanaf half acht staat de koffie in het Hervormd Centrum klaar. Om kwart voor acht start men met de film. Na de film kan/mag een ieder zijn eerste indrukken delen. En met elkaar verder spreken over de thema’s die deze indrukwekkend film aansnijdt. Wilt u zich alvast op deze film voorbereiden?

Pagina's