Clicky

PCOB

KBO-PCOB contactmorgen Capelle a/d IJssel

Locatie: 
De Hoeksteen, Rivierweg 15, Capelle aan den IJssel
Datum: 
wo, 09/01/2019 - 10:00

Het bestuur van de KBO-PCOB afdeling Capelle aan den IJssel wil alle leden en belangstellenden hartelijk uitnodigen voor onze maandelijkse contactmorgen op woensdag 9 januari.

Deze morgen zal de heer Kees Terlouw zijn kleurrijke dia’s vertonen en de aanwezigen zo meenemen op reis door West Afrika! Iedereen welkom! Tijdens de pauze is er koffie /thee. In De Hoeksteen, Rivierweg 15, Capelle aan den IJssel, van 10.00 uur tot 12.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur, de koffie/thee staat voor u klaar en is gratis!

Thema-contactmiddag PCOB ‘veiligheid ‘

Locatie: 
J.A. Beyerinkstraat 53, Hervormd Kerkelijk Centrum in Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
wo, 14/11/2018 - 14:00

Deze middag staat het onderwerp veiligheid centraal. Twee aspecten van dit thema worden deze middag behandeld. Voor de pauze spreken Annemiek van Gennep en Miranda van Leersum, beiden werkzaam bij de Rabobank over : financiële veiligheid. Tijdens de presentatie vertellen zij over : Omgaan met uw financiële zaken. Kan dit nog veiliger en waar moet u op letten? Bent u benieuwd naar tips over hoe u zo lang mogelijk zelfstandig en veilig uw bankzaken kunt regelen? Wilt u weten hoe u veilig uw bankzaken uit handen kunt geven? Wat is financieel misbruik? Laat u bijpraten en stel gerust uw vragen. Ook na afloop kan dat individueel of ze maken met u een afspraak.
 

Na de pauze komt wijkagent in Zevenhuizen, Ton Bos. Hij gaat in op de Veiligheid in de wijk. Hij schreef voor deze nieuwsbrief: ” Het gevoel van veiligheid is een subjectief begrip. Veiligheid wordt door iedereen anders beleefd. De een voelt zich veilig in zijn omgeving , maar maakt zich gelijktijdig zorgen over allerlei zaken die zich in de wereld afspelen. Een ander voelt zich onveilig, omdat er een buurman is, waar de politie veel bemoeíenissen mee heeft, er hangjongeren zijn, er zich “duistere figuren” door de wijk begeven. Weer een ander is daadwerkelijk het slachtoffer van een voorval, waardoor het veiligheidsgevoel is aangetast. De politie alleen kan niet garant staan voor de veiligheid in de maatschappij. Daarin moeten wij samenwerken. Ook kunnen wij de bewoners preventietips geven. En daarom wil ik het hebben over de babbeltruc, waarvan met namen de ouderen, nogal eens het slachtoffer zijn”. Mogelijk komt er nog collegiale versterking mee.
 

Vanaf 14.00 uur is er weer inloop voor koffie of thee, 14.30 opent de voorzitter. Tijdens de pauze gaat de ‘koffiebus’ rond voor de € 2.50, kosten voor 2 consumpties. Omdat dit onderwerp iedereen aangaat, kunt u de buren en uw familie ook uitnodigen. Welkom allemaal. Afsluiting rond 16.30.

Bijeenkomst ‘Samen tegen eenzaamheid’

Locatie: 
Dorpshuis Swanla aan de Burgemeester Klinkhamerweg 86 te Zevenhuizen.
Datum: 
ma, 19/11/2018 - 20:00

Op maandag 19 november organiseren de NPV, PCOB en Welzijn Zuidplas een thema-bijeenkomst ‘Samen tegen eenzaamheid’.

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem. Om eenzaamheid aan te kunnen pakken is het van belang dat duidelijk wordt wat eenzaamheid precies is en wat je ertegen kunt doen.

Freek van Holten, Manager NPV-Dichtbij, zal deze avond spreken over hoe je omgaat met eenzaamheid en hoe je eenzaamheid kunt voorkomen.

Van Holten werkt sinds juni 2014 bij de NPV, vanuit het landelijk bureau in Veenendaal. Naast de ondersteuning van 65 NPV-thuishulpgroepen en 75 kerkelijke thuishulpgroepen is hij sinds 1 januari 2018 ook verantwoordelijk voor de ondersteuning van afdelingsbesturen.

De rol van de kerk
Eenzaamheid krijgt ook in de gemeente Zuidplas volop aandacht. Onder de naam ‘Zuidplas verbindt’ wil de gemeente inwoners, organisaties, kerken en bedrijven met elkaar verbinden om zo eenzaamheid aan te pakken. De thema-avond spitst zich toe op de taak en rol van kerken in het aanpakken van eenzaamheid. Het gesprek zal gaan over wat de kerk doet en wat de kerk nog meer kan doen.

Locatie en tijd
De avond wordt gehouden in Dorpshuis Swanla aan de Burgemeester Klinkhamerweg 86 te Zevenhuizen. Om 20:00 uur zal de avond van start gaan, inloop vanaf 19:30 uur.

Na afloop is er tijd om na te praten onder het genot van een drankje. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Teun Bogaard (voorzitter NPV), via 06 307 428 34.

PCOB-wandeling langs de Rotterdamse havens

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk
Datum: 
wo, 10/10/2018 - 14:00

Dit is de titel van een originele kleurendia - serie welke Chris Vennix rond de eeuwwisseling gemaakt heeft van een wandeling langs de oude stadshavens in Rotterdam. Als rasechte Rotterdammer zal Chris presenteren, woensdagmiddag 10 oktober.  De oude stadshavens ontwikkelden sinds de 15e eeuw zich steeds verder. De “Admiraliteit op de Maze” met haar grote scheepswerf aan het Boerengat, en haar hoofdkwartier aan het Haringvliet maakte Rotterdam al in die tijd als haven belangrijk. Gelukkig bestaan een aantal van deze oude havens nog steeds. Maar, veel is er inmiddels veranderd. De dia -serie laat u Rotterdam zien rond de eeuwwisseling. Mooie oude architectuur langs het water herinnert aan een rijk en welvarend verleden.

Maar ook eigentijdse bouwkunst in contrast met die oude architectuur. De sfeer welke bij de oude stadshavens het beeld bepaalde wordt in deze presentatie weer opgeroepen. Zoals de bekende Rotterdamse dichter Jan Prins in zijn gedicht “Ben ik te Rotterdam geboren” schreef: “Naar uien rook het aan de Spaanse ka, naar reuzel bij het Poortgebouw”. In het voortdurend veranderend Rotterdam blijven sommige plaatsen hetzelfde en voor vele ouderen heel herkenbaar.

Het wordt deze middag met Chris een nostalgische genoeglijke wandeling langs de waterkant van Rotterdam. Inloop vanaf 14.00 uur en aanvang 14.30. Vrije toegang, de kosten van 2 consumpties ad. 2.50 euro worden tijdens de pauze opgehaald.

Opinie: ''Politiek Zuidplas heeft geen ouderenbeleid''

Foto

Ouderen vormen een steeds grotere groep kiezers vanwege de vergrijzing. In 2040 leven er volgens prognoses zeker 7 miljoen 50-plussers.

PCOB thema middag

Locatie: 
J.A. Beijerinckstraat, Herv. Kerkelijk Centrum in Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
di, 30/05/2017 - 14:00

Deze middag wordt verzorgd door Joke Kraal. Deze zeer veelzijdig Goudse dame heeft heel veel mogelijkheden om uw kennis van Gouda te vergroten. Ze zal voor de pauze een quiz met ons doen over Oud Gouda. 

De presentatie aan de hand van oude foto’s haalt ongetwijfeld oude herinneringen boven en zal u stimuleren de goede antwoorden te geven, ook voor u als niet Gouwenaar.  Breng een pen mee en natuurlijk zijn er prijsjes te winnen. Na de pauze vertelt Joke meer over allerlei aspecten van de Goudse samenleving. De ligging aan de rivieren de Hollandse IJssel en de Gouwe zijn heel bepalend geweest voor de welvaart en economie van de stad. Speciaal schenkt ze hierbij aandacht aan de Goudse kaas. De geschiedenis van het kaasmaken en zaken in Gouda die daar nog aan herinneren.

Joke doneert de opbrengst van haar presentaties aan Stichting Woord en Daad. Alle organisatorische aspecten van deze middag zijn gelijk aan die van de middag van 10 mei.

Siem v. Loon nieuwe voorzitter PCOB Nieuwerkerk

Foto

Siem van Loon wordt de nieuwe voorzitter van de PCOB in Nieuwerkerk aan den IJssel. Van Loon volgt hiermee Maarten Molenaar op die het afgelopen jaar het voorzitterschap wegens een ernstige ziekte moest neerleggen.