Clicky

Ringvaartkerk

Lezing Harm Bart over het spanningsveld tussen geloof en wetenschap

Foto

Op donderdag 14 februari verzorgt Harm Bart, emeritus hoogleraar wiskunde aan de Erasmus Universiteit, in de Ringvaartkerk een lezing over het spanningsveld tussen geloof en wetenschap. 

Vervolgcursus op Alpha-cursus

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
wo, 23/01/2019 - 19:45

Doorleren met Jezus
Een cursus van 8 avonden als vervolg op de Alpha-cursus: ‘Doorleren met Jezus, bijbelstudies over het Evangelie van Lukas'. Een boek uit de serie ‘Praten met God’. Misschien is het volgen van Jezus wel veel uitdagender dan we het ons voorstellen. Je hebt het in ieder geval niet zomaar onder de knie. Je mag het leren van Jezus zelf.

De thema’s die deze avonden aan bod komen zijn o.a. 'Als angst je hindert', 'Hoge verwachtingen van het gebed' en 'Genezing en bevrijding’. De avonden beginnen om 19.45 uur met koffie of thee, zodat je op informele wijze met elkaar kunt kennismaken. Daarna is er een inleiding en vervolgens praten we in groepjes na over het onderwerp van die avond.

Cursusavonden zijn: woensdag 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april en 1 mei in de Ringvaartkerk. Graag ontvangen wij bericht als je wil meedoen: Rien van Beuzekom, rienvanbeuzekom@filternet.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. tel. 0180-314258.

Boekenmark in Ringvaartkerk

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
za, 12/01/2019 - 10:00 tot 13:00
Zaterdag 12 januari is er Boekenmarkt in de Ringvaartkerk. De boeken zijn gesorteerd naar genre en staan op achternaam van schrijver. Naast een groot aanbod van boeken is er een kraam met veel bijzondere brocante, en ook mooi speelgoed.

En er zijn legpuzzels, cd’s, lp’s en eigengemaakte jam te koop. De koffie staat klaar, met wat lekkers voor erbij. De openingstijd is van 10.00 tot 13.00 uur. De opbrengst van de verkoop is voor kerkelijke doeleinden.

Sparkling Voices in Open Deur Dienst

Foto

Op zondag 13 januari a.s. zingt Sparkling Voices uit Rhoon in de Open Deur Dienst in de Ringvaartkerk aan de Ringvaartlaan 16 in Nieuwerkerk ad IJssel.

Sparkling Voices in Open Deur Dienst

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
zo, 13/01/2019 - 17:00

Op zondag 13 januari a.s. zingt Sparkling Voices uit Rhoon in de Open Deur Dienst in de Ringvaartkerk aan de Ringvaartlaan 16 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het koor staat onder leiding van dirigent Arjen Uitbeijerse.

In de afgelopen jaren heeft het koor op vele plaatsen haar medewerking verleend aan kerkdiensten en zangavonden. Het koor heeft ook meegewerkt aan het be‐kende televisieprogramma ‘Nederland zingt’. Het koor heeft een uitgebreid reper‐toire, van relipop, gospels en meer gedragen muziek. Het koor wordt begeleid door een orkest bestaande uit een pianiste, toetsenist, slagwerker, basgitarist, flui­tisten, klarinettist en saxofonist.

Het repertoire bestaat uit van gedragen en klassieke nummers tot gospel en vlotte muziek. In deze dienst zal dominee L. Krüger uit Rotterdam voorgaan.

De aanvangstijd is 17.00 uur.

Samenzang vanaf 16.50 uur.

Volgende Open Deur Dienst is op 10 maart met Chr. Regiokoor Adonai.

 

Derde interkerkelijke kerstmiddag in Nieuwerkerk

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
wo, 26/12/2018 - 14:00

Op tweede kerstdag organiseren de gezamenlijke kerken uit Nieuwerkerk a/d IJssel voor de derde keer een interkerkelijke kerstmiddag die dit jaar in De Ringvaartkerk zal plaatsvinden.

De gezamenlijke kerken willen iedereen uitnodigen voor het kerstfeest. Ook mensen die de kerst om wat voor reden dan ook alleen doorbrengen zijn hartelijk welkom. Om dit te benadrukken organiseren de gezamenlijke kerken op Tweede Kerstdag van 14.00 uur tot 17.00 uur deze interkerkelijke kerstmiddag.

Maar u bent natuurlijk ook welkom om wat gezelligheid te brengen en die middag een kopje koffie of thee te drinken in De Ringvaartkerk. De foto symboliseert de generaties die elkaar ontmoeten tijdens het kerstfeest. En is speciaal gemaakt met diversen deelnemers uit de verschillende kerken.

 

Filmavond in de Ringvaartkerk 'Zagros'

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
vr, 11/01/2019 - 20:00

De Koerdische schaapherder Zagros wordt geconfronteerd met roddels over zijn vrouw Havin en reist haar achterna als zij het platteland ontvlucht en met haar dochter naar Brussel vertrekt. Hoe ziet hun toekomst eruit bij de botsing van culturen en verwachtingen? U kunt dit actuele drama meebeleven op vrijdag 11 januari in de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 in Nieuwerkerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en er is koffie en thee vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er weer gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.

Zagros is een trotse man en liefhebbende vader, die in verwarring raakt als er kwaad gesproken wordt over zijn vrouw Havin. Ze zou  vreemdgaan met een man uit het dorp die ze al sinds haar schooltijd kent en de twijfel over haar trouw neemt toe als Zagros haar ziet praten met die man. Er is in hun relatie ook onenigheid over de toekomst. Havin ziet hun dochter liever opgroeien in een grote stad in plaats van het landelijke en uitzichtloze Koerdistan. Na een zoveelste ruzie besluit Havin met dochter Rayhan naar Brussel te vertrekken. Daar woont een verre neef die Zagros niet eens kent. De herder besluit alles achter zich te laten en zijn vrouw achterna te reizen.

Dilemma
De kijker zou mogen verwachten dat Zagros en Havin in België samen een nieuw leven kunnen beginnen, maar de filmmaker Sahim Omar Kalifa maakt duidelijk dat je in zo’n geval je problemen niet kunt ontvluchten. De communicatie tussen beiden blijft ook in Brussel problematisch. Zagros probeert weliswaar een verblijfsvergunning te regelen en vindt een baan in een slachterij, maar de achterdocht blijft door zijn hoofd spoken, aangejaagd door zijn familie. ‘Je bent geen echte man als je het toelaat dat je vrouw andere mannen opzoekt’, zo beweert zijn vader, die hem aanspoort tot heftig optreden. Zo komt Zagros voor het dilemma te staan om te kiezen voor de eer van zijn familie òf voor zijn gezin en de kijker wordt meegevoerd in de vertwijfeling die zijn blik op de werkelijkheid vertroebelt. Het is de spagaat die we zien bij veel mensen met een migratie-achtergrond: tussen respect voor familie en tradities aan de ene kant en de Westerse emancipatie en moderniteit aan de andere kant. 

Open kerk
Zagros is de tweede film in een serie van vier. De films zijn onderdeel van het vormingsprogramma van de Protestantse gemeente (PKN) in Nieuwerkerk, in het kader van het jaarthema ‘Open kerk’. Via uiteenlopende activiteiten wordt het gebouw opengesteld voor alle gezindten in de gemeente Zuidplas. De geselecteerde films hebben in de regel in filmhuizen gedraaid, stemmen tot nadenken en geven aanleiding tot discussie. De film Zagros laat zien hoe je culturele achtergrond je waarneming en je geest kan vertroebelen. Het jaarthema is daarom ook bedoeld om openheid ten opzichte van andere opvattingen en vernieuwingen in de samenleving bespreekbaar te maken. Zie ook: www.protgem-nieuwerkerkijssel.nl

 

 

Kerst Singin

Locatie: 
In de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
ma, 24/12/2018 - 21:00

Op Kerstavond bent u van harte welkom in de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16, Nieuwerkerk a/d IJssel. Deze avond zal in het teken staan van bekende en minder bekende kerstliederen.

Anthem onder leiding van Vincent Spoeltman zal een muzikaal kerstverhaal uitvoeren en de bezoekers kunnen meezingen met bekende kerstliederen. Ds. Marjolijn Verschoor zal spreken over het thema “Verwachting”.

Kortom schitterende kerstnummers, solozang, samenzang, orgel (Arjan van Driel) en piano (Mark van Nispen) staan garant voor een bijzondere sfeervolle kerstavond.  De zaal gaat om 20.15 uur open en het zingen van kerstliederen begint om 21.00 uur.

 

Festival of Lessons en Carols

Locatie: 
In de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
zo, 16/12/2018 - 10:00

Zondagochtend 16 december om 10.00 uur is er bijna traditiegetrouw een Festival of Lessons and Carols in de ochtenddienst van de Ringvaartkerk, verzorgd door de Cantorijo.l.v. Nelleke van den Berge-Duiser.

Een Festival of Lessons and Carols laat de Bijbelseboodschap volop klinken in negen lezingen (lessons), terwijl daarna diezelfde boodschap op een soms volkse manier wordt verklankt in de liederen (carols). Dit jaar is er gekozen voor de Advent versie en natuurlijk is er gelegenheid om mee te zingen.

Ook de kinderen zullen in de dienst zichtbaar zijn bij het aansteken van de 3e adventskaars en het bijpassende gedichtje. Men hoopt op en een mooie dienst als opmaat voor het kerstfeest.              

Verschillende culturen ontmoeten elkaar tijdens 'Alhambra Revisited' in de Ringvaartkerk

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
vr, 25/01/2019 - 20:00
Vrijdag 25 januari om 20.00 uur is er een bijzonder bezoek met verhalen en muziek in de Ringvaartkerk. Verhalenverteller/klarinettist Gottfrid van Eck, zangeres Rolinha Kross, violiste Monique Lansdorp en luitspeler Haytham Safia presenteren 'Alhambra Revisited', een mix van verhalen en muziek met moorse, joodse en christelijke wortels.
 
In de Middeleeuwen botsen in Spanje drie culturen en religies op elkaar. Moslims veroveren een groot gebied dat zij ‘Al Andalus’ noemen. Dat heeft grote gevolgen voor de joden en christenen die er al wonen. Conflicten en veldslagen kunnen niet uitblijven. Maar er is ook sprake van culturele uitwisseling en er bestaat een zekere religieuze verdraagzaamheid. Verhalen, poëzie en muziek spelen hierbij een belangrijke rol. Die zingen nog altijd rond in het eeuwenoude Alhambra, het sprookjesachtige Moorse paleis in de Andalusische stad Granada, waaraan we een virtueel bezoek brengen.

Deze avond is onderdeel van de activiteiten van de 'week van gebed’. Toegang: vrije gift

Pagina's