Clicky

Streekhistorie

Historische verenigingen: monumenten verdienen meer politieke aandacht

Foto

De drie historische verenigingen uit Zuidplas hebben een gezamenlijke visie gepresenteerd over cultureel erfgoed in Zuidplas. Doel is om met de lokale politiek samen te zorgen dat het erfgoed zo goed mogelijk behouden blijft.

Historie van Zuidplas niet meer te vinden in de gemeentegids

Foto

De historie van de gemeente Zuidplas staat sinds dit jaar niet meer in de gemeentegids. De historische verenigingen in Zuidplas vragen in een brief aan het college om uitleg.

Zwaar vervallen Rijksmonument de Geertruidahoeve wacht op nieuwe eigenaar

Foto

De huidige eigenaar van de Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel zou geen geld hebben voor onderhoud van het Rijksmonument. Dat is de reden waarom de afgelopen jaren niets is gedaan om verder verval van de monumentale boerderij te voorkomen.

D66 stelt vragen over rijksmonument de Geertruidahoeve

Foto

De lokale D66 fractie in de gemeenteraad van Zuidplas heeft vragen aan het college van B&W gesteld. De vragen gaan over de staat van het historische pand aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Overheden moeten restauratie van Snelle Sluis Moordrecht betalen

Foto

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), gemeente Zuidplas en Provincie Zuid-Holland moeten na 30 jaar hun verantwoordelijkheid nemen en de Snelle Sluis restaureren. Dat stelt de Historische Vereniging Moordrecht in een advies over de sluis.

Nieuwe expositie bij Historische Vereniging in Zevenhuizen

De Historische Vereniging Ons Verleden in Zevenhuizen heeft een nieuwe expositie. Vanuit de bestaande collectie is een verzameling gemaakt van alles wat met meten en wegen te maken heeft. Duidelijk is dat daar een ontwikkeling in is geweest. Ons Verleden is iedere maand op de laatste zaterdagmiddag van de maand te bezoeken aan de Tweemanspolder 15 in Zevenhuizen. Conservator Hans Ditters was te gast in de studio van Omroep Zuidplas om te vertellen over de nieuwe expositie en het werk bij het museum van Zevenhuizen.

Rob Stolk over grote plannen met Steenovens Hitland

Uitgebreid gesprek met Rob Stolk, een van de plannenmakers met de historische Steenovens bij het Nieuwerkerkse Hitland. Om de steenovens voor de toekomst te bewaren moet er iets mee gedaan worden. Dat is de gedachte achter een groot plan waarbij een complex vooral boven de steenovers wordt gebouwd dat de werknaam HIJM heeft gekregen. Dit staat voor Hollandsche IJssel Meetingpoint.

Uitdaging is alleen om een objectieve financiele onderbouwing bij het plan te krijgen.

Openmiddag Historische Vereniging Moordrecht

Locatie: 
Westeinde 1, Moordrecht (achterom)
Datum: 
za, 10/12/2016 - 13:30

Zaterdagmiddag 10 december is de oudheidkamer van de Historische Vereniging Moordrecht "Het Weeshuis" aan het Westeinde 1 weer open.

Naast de basisopstelling over oud Moordrecht, is er nu ook een tentoonstelling te zien over de basisscholen in Moordrecht. Als museum laat de HVM naast vele (school) foto's ook voorwerpen en oude leermiddelen zien.
In diverse fotoboeken zijn foto’s te zien van verhuizingen, recepties, feestjes e.d. binnen de Moordrechtse basisscholen.
Misschien staat u nog op één van deze foto’s. Dan zou het leuk zijn als u uw naam noteert zodat we de foto’s met namen in ons archief kunnen opnemen.
Onze touwslager Bert Bouthoorn is ook weer actief deze middag.
Benieuwd wat er te zien zal zijn? Kom zaterdag tussen 13.30 – 16.30 uur even langs! Ingang achterzijde. Toegang gratis.
 

Sloop oude Snelle Sluis bij Moordrecht komt steeds dichterbij

De sloop van de oude Snelle Sluis van Moordrecht komt steeds dichterbij. In maart 2017 wil het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard die eigenaar is het deel slopen.

Heel veel instanties hebben inmiddels het historische belang van de Sluis onderschreven maar de verschillende overheden willen hier niet naar luisteren. Kern is het niet aanwijzen als gemeentelijk monument.

Overhandiging Middeleeuws handschrift aan Streekarchief Midden-Holland

Foto

Vrijdag 25 november heeft de directeur van Streekarchief Midden-Holland, Sigfried Janzing, een bijzonder middeleeuws handschrift in ontvangst mogen nemen.

Pagina's