Clicky

Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu 'Grenzeloos in Panorama'

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A. Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum: 
do, 22/11/2018 - 20:00

Op de thema avond bij de Vrouwen van Nu op donderdag 22 november a.s. om 20.00 uur is er een lezing van Grenzeloos in Panorama.  

Voor de derde maal komt het team van Grenzeloos in Panorama een avondvullend programma verzorgen. Met hun nieuwe programma nemen zij u weer mee op hun reizen en maken u deelgenoot van hun belevenissen. Zij laten u de schoonheid zien van de landschappen en natuur in Canada, Chili en Asturië (Spanje). Vervolgens trekt u te voet door de bergen van Nepal en krijgt u een kijkje in de cultuur van de bewoners. En zij nemen u  mee naar de Emiraten Dubai en Abu Dhabi, naar Jeronimus Bosch, de familie Brueghel en Giuseppe Arcimboldo, meester-schilders uit de 15e en 16e eeuw en kijkt u naar het leven van flamingo's in de Camargue. Grenzeloos in Panorama staat garant voor een avond grenzeloos genieten. 

De thema avond vindt plaats in het Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A. Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk aan den IJssel en is ook voor niet leden tegen betaling van 5 euro toegankelijk. 

Leden van Vrouwen van Nu Nieuwerkerk aan den IJssel hebben gratis toegang.

 

Koffieochtenden 'De Orgelzolders'

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk
Datum: 
do, 08/11/2018 - 10:00

De vrouwen van Nu in Nieuwerkerk aan den IJssel ontvangen op de koffieochtend van donderdag 8 november a.s. om 10.00 uur in het Hervormd Kerkelijk Centrum, Jan Anne Beijerinkstraat 53, mevrouw Anja Matser, zij geeft een lezing over De Orgelzolders, Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk.

Drie Joodse echtparen verbergen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar lang op de orgelzolders van een protestantse kerk op Rotterdam-Zuid. De koster, de dominee en hun gezinnen zorgen voor de onderduikers. Het jongste echtpaar krijgt een kind. Een Surinaamse oogarts ontpopt zich als gynaecoloog, en samen met een Nederlandse verzetsvrouw helpt hij de baby ter wereld brengen. Allen overleven de Tweede Wereldoorlog. Wie verzint zo'n onwaarschijnlijk verhaal? Niemand. Dat hoefde niet, het is echt gebeurd. Beetje bij beetje is er meer bekend geworden over de dramatische gebeurtenissen in de Breepleinkerk. Anja Matser (1961) is theoloog en vertelt in deze lezing het bijzondere en nu complete verhaal van alle personages die een rol speelden bij deze onderduik. Haar intensieve speurwerk heeft veel nieuwe informatie en foto's opgeleverd over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes boven het orgel van de Breepleinkerk, en zeker ook over hun helpers. Zij heeft ervoor gezorgd dat de sluier van het verleden is weggetrokken, waardoor onderduikers én helpers eindelijk in het volle licht komen te staan.

De eigen bijdrage voor deze ochtend is inclusief 2x koffie of thee €3.00 per persoon, graag met gepast geld bij de entree betalen. Iedereen is welkom.

 

Lezing over Ouderenzorg en Mantelzorg

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum Jan Anne Beijerinkstraat 53
Datum: 
do, 04/10/2018 - 10:00

De vrouwen van Nu in Nieuwerkerk aan den IJssel ontvangen op de koffieochtend van donderdag 4 oktober  a.s. om 10.00 uur in het Hervormd Kerkelijk Centrum Jan Anne Beijerinkstraat 53  de dames Cherel Satijn en Joke Deelen, zij geven een lezing over Ouderenzorg en Mantelzorg.

Vanuit het Ouderenadvies wordt er verteld wat het werk precies inhoudt. Mensen worden steeds ouder en er wordt meer van ouderen verwacht op het gebied van zelfstandigheid. Maar wat als iemand geen ondersteuning heeft vanuit de directe omgeving of wanneer er heel veel vragen zijn doordat iemand plots geconfronteerd wordt met beperkingen en/of ziekte? De Ouderenadviseur staat naast de oudere en kijkt samen met de oudere hoe prettig iemand kan blijven leven. Eigen regie is belangrijk, de Ouderenadviseur ondersteunt en heeft kennis van zorg en specifieke zaken.

Vanuit Steunpunt Mantelzorg krijgt men informatie over het verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorg, over de voldoening die mantelzorg kan geven, maar ook over de kansen op overbelasting. Hoe houd je het vol als mantelzorger , hoe vind je balans tussen je draaglast en je draagkracht. Vraag je hulp en zo ja waar kun je terecht? Door wie word je gewaardeerd?   De lezing wordt met behulp van een power point programma gegeven.

De eigen bijdrage voor deze ochtend is inclusief 2x koffie of thee €3.00 per persoon, graag met gepast geld bij de entree betalen. Iedereen is welkom.

Lezing Martin Oosthoek 'Landschapsbeheer door een schaapskudde'

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk
Datum: 
do, 06/09/2018 - 10:00
Martin Oosthoek spreek op de koffieochtend van Verouwen voor Nu. Met een team van 6 herders beheren zij 350 hectare natuurlijk grasland met ruim 1400 schapen en 10 border collies. De meerwaarde van de schapen in de terreinen is dat de biodiversiteit toeneemt dus meer natuur in de stad.

Het doel van de kudde is natuur ontwikkelen en in stand houden. Door kort en intensief met schapen te begrazen, krijgen kruiden meer kans en krijg je bloemrijkere graslanden. Ook krijg je een natuurlijk verloop van gras naar beplanting. De lezing wordt geïllustreerd met een aantal verbazingwekkende filmpjes.

Op de website www.maoosthoek.nl kunt u meer info en een aantal filmpjes vinden.

 

 

 

Cabaretier Rop Janze bij Vrouwen van Nu

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum, Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
do, 19/04/2018 - 20:00

Gaan cabaret en poëzie samen? Wel bij cabaretier Rop Janze. In zijn vrolijke voorstelling “Denkend aan Holland…” combineert hij gedichten met conferences, typetjes, luisterliedjes en meezingers. In “Denkend aan Holland” komen allerlei thema's aan bod die vrouwen bezig houden, zoals werk en vrijwilligerswerk, moeder of oma zijn, liefde en vriendschap, ouder worden en verlieservaringen.


Speciale aandacht krijgen bijzondere vrouwen als zangeres Conny Vandenbos. Het publiek kan zelf gedichten van en over vrouwen kiezen uit de Poëzie Jukebox. Gedichten met ontroering maar ook met humor. Een belangrijke rode draad in het programma ”Denkend aan Holland…”  is het gedicht “_Visser van Ma Yuan_” van Lucebert. Leraar Nederlands. Chris Kleinegris laat zijn licht schijnen over de diepere betekenis van
dit gedicht en haalt meer uit het gedicht dan Lucebert ooit bedoeld heeft.

Annie van Driel daarentegen – een tweede door Rop gespeeld personage – presenteert een totaal andere interpretatie tijdens haar eigen versie van het programma _Candlelight_ op de lokale radiozender Magnolia. Naast het spelen van personages vertelt, zingt, dicht, drinkt, grapt en rapt Rop in dit programma vol afwisseling en interactie.

Toegang leden gratis, niet leden betalen €7.50

 

Koffieochtend: huis van Oranje, Vrouwen van Nu

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum J.A.Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
do, 05/04/2018 - 10:00

In zijn lezing over Prinsjesdag, Koningsdag en het Huis Oranje-Nassau zal Thijs van Leeuwen ingaan op de rituelen en symbolen van ons vorstenhuis sinds het ontstaan van ons Koninkrijk in 1815. 

Belangrijk daarbij is het toen vastgestelde Koninklijk Besluit over de Grote Ceremonies van het Koninkrijk der Nederlanden. In dit kader zal hij aandacht schenken aan Inhuldigingen; koninklijke doop- huwelijks- en begrafenisplechtigheden en de Opening van de Staten-Generaal. Maar ook aan de koninklijke audiënties van buitenlandse gezanten. 

Tegenwoordig het aanbieden van Geloofsbrieven door buitenlandse ambassadeurs aan koning Willem-Alexander. Hij zal de koninklijke regalia, die een rol spelen bij de Inhuldiging van een nieuwe Koning of Koningin belichten. Voorts zal hij uitgebreid de koninklijke stoet op Prinsjesdag de revue laten passeren, waarbij een rol is weggelegd voor het Koninklijk Staldepartement met zijn koetsen en rijtuigen en in livrei gestoken koetsiers, postiljons en lakeien en de  koninklijke garderegimenten Grenadiers en Jagers en Fuseliers Prinses Irene.Tot slot zal hij een toelichting geven op het ontstaan van Koninginnedag
en Koningsdag, die zijn voortgesproten uit de 19e-eeuwse Prinsessendag. Hierbij is er ook aandacht voor de heraldische symbolen van het Huis Oranje-Nassau, zoals het koninklijk- en het rijkswapen, de koninklijke vlag en de onderscheidingsvlaggen van de overige leden van het Koninklijk Huis.

Thema avond Vrouwen van Nu 'Venetië'

Locatie: 
In het Hervormd Kerkelijk Centrum, Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
do, 15/03/2018 - 20:00
Op 15 maart vind de volgende thema avond plaats Venetië en het ritme van de zee,een lezing door de heer Klaas Bakker. De avond vind plaats in het Hervormd Kerkelijk Centrum, Beijerinkstraat 53 om 20.00 uur. Ook niet leden zijn welkom, kost dan wel €5.

Venetië en het ritme van de zee,
Venetië is anders dan andere steden: het ademt het ritme van de zee. En daarmee trekt het miljoenen bezoekers per jaar, ook al is haar culturele glorietijd allang voorbij. 

In dit programma muziek van Venetiaanse componisten, bekend en minder bekend, uit de hoogtijdagen en van later tijd: Gabrieli, Marcello, Vivaldi, Galuppi, Wolf-Ferrari. 

Maar ook van andere Italianen als Puccini en Respighi. En van buitenlanders die zich door Venetië lieten inspireren: Liszt, Pierné, Mendelssohn. 

Een grote verscheidenheid aan composities: barcarolles (gondelliederen), Venetiaanse serenades, romances, een visserslied, een nocturne, dansen uit de renaissance, enz. 

In de filmbeelden veel aandacht voor het leven op en aan het water: de gondels, het 'acqua alta', de prachtige palazzi langs het Canal Grande, de nauwe straatjes, 

verbonden door talloze bruggen, de pleinen met hun kerken, het carnaval, oude ambachten (glasblazen op Murano, kantklossen op Burano), 

de natuur op en rond de kleinere eilanden van de lagune. En natuurlijk de mensen: de Venetianen èn wij, de toeristen.

Lezing Feest op Marken

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum J.A.Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum: 
do, 01/03/2018 - 10:00

Tijdens de lezing feest op Marken vertelt Sary Maas u het boeiende verhaal over de kleding die gedragen werd op hoogtijdagen en over de daagse dracht. Met name de kleding voor kerkelijke gelegenheden als doop en huwelijk zijn prachtig en bijzonder kleurrijk.

Het verhaal wordt u verteld naar aanleiding van een PowerPoint presentatie en antieke stukken. Sary heeft het ambacht van het Marker borduurwerk in 2014 op de Immaterieel Erfgoedlijst van Nederland mogen plaatsen. Het borduurwerk aan de kleding en het huishoudtextiel van Marken is uniek, veelzijdig en kleurrijk. Het onderscheidt zich in kleurrijk borduurwerk van de rijglijven en het witwerk aan onder andere de halsdoeken, mutsjes en beddengoed.

Accordeonata speelt bij Vrouwen van Nu

Locatie: 
Hervormd Kerkelijk Centrum. Beijerinkstraat 53 te Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum: 
do, 15/02/2018 - 20:45
Donderdag 15 februari hebben de  Vrouwen van Nu hun jaarvergadering met aansluitend een optreden van Accordeonata.Dit optreden is na de vergadering ook te bezoeken voor niet leden, zij zijn tegen betaling van €5.00 welkom om 20.45 uur.
 
Accordeonata
Het accordeon..... Een prachtinstrument! Heerlijk om samen te spelen, om met elkaar muziek te maken. Heerlijk om voor aandachtig publiek op te treden, om anderen muzikaal te plezieren.We vormen een orkest van 28 leden en 3 enthousiaste leerlingen. In 1951 is Accordeonata opgericht en sindsdien populair bij donateurs en muziekliefhebbers in Lekkerkerk en omgeving. Sinds vorig jaar, ons 65-jarig jubileumjaar, hebben we een jonge inspirerende dirigent op de bok: Leo van Lierop. Hij stimuleert ons richting sprankelende vernieuwing. Ons repertoire verschuift enigszins naar licht klassiek en populaire muziek.
 
Het orkest bestaat uit een 1e, 2e, 3e en 4e partij + basbegeleiding op basaccordeon en slagwerk. In het orkest bespelen we alleen het klavier. Voor klankafwisseling maken we gebruik van registers.  Optredens zoals voor Vrouwen van Nu doen we graag.
 

Thema avond Vrouwen van Nu

Locatie: 
In het Hervormd Kerkelijk Centrum in Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum: 
do, 18/01/2018 - 20:00
Op de thema avond bij de Vrouwen van Nu op donderdag 18 januari a.s. om 20,00 uur is er een filmavond van Cinecor.De heer Cor Vermeulen is een bevlogen amateurcineast met als hobby fotografie en sinds 15  jaar film. Hij maakt reportages, documentaires, muziek- en sfeerfilms.
 
Zijn oeuvre telt zo´n 60 films. In zijn films legt hij de nadruk op het geven van informatie overonderwerpen die hem interesseren of die vanwege de actualiteit zijn belangstelling hebben gewekt. Vaak gaat het daarbij om een combinatie van kunst, cultuur en geschiedenis.In zijn presentatie laat hij een aantal korte films zien en vertelt hij iets over zijn passie.
 
De themaavond vind plaats in het Hervormd Kerkelijk Centrum in Nieuwerkerk aan den IJssel en is ook voor niet leden tegen betaling van 5 euro toegankelijk. Leden van Vrouwen van Nu Nieuwerkerk aan den IJssel hebben gratis toegang.
 

Pagina's