Clicky

Zagros

Filmavond in de Ringvaartkerk 'Zagros'

Locatie: 
Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 10 in Nieuwerkerk ad IJssel
Datum: 
vr, 11/01/2019 - 20:00

De Koerdische schaapherder Zagros wordt geconfronteerd met roddels over zijn vrouw Havin en reist haar achterna als zij het platteland ontvlucht en met haar dochter naar Brussel vertrekt. Hoe ziet hun toekomst eruit bij de botsing van culturen en verwachtingen? U kunt dit actuele drama meebeleven op vrijdag 11 januari in de Ringvaartkerk, Ringvaartlaan 16 in Nieuwerkerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en er is koffie en thee vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er weer gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.

Zagros is een trotse man en liefhebbende vader, die in verwarring raakt als er kwaad gesproken wordt over zijn vrouw Havin. Ze zou  vreemdgaan met een man uit het dorp die ze al sinds haar schooltijd kent en de twijfel over haar trouw neemt toe als Zagros haar ziet praten met die man. Er is in hun relatie ook onenigheid over de toekomst. Havin ziet hun dochter liever opgroeien in een grote stad in plaats van het landelijke en uitzichtloze Koerdistan. Na een zoveelste ruzie besluit Havin met dochter Rayhan naar Brussel te vertrekken. Daar woont een verre neef die Zagros niet eens kent. De herder besluit alles achter zich te laten en zijn vrouw achterna te reizen.

Dilemma
De kijker zou mogen verwachten dat Zagros en Havin in België samen een nieuw leven kunnen beginnen, maar de filmmaker Sahim Omar Kalifa maakt duidelijk dat je in zo’n geval je problemen niet kunt ontvluchten. De communicatie tussen beiden blijft ook in Brussel problematisch. Zagros probeert weliswaar een verblijfsvergunning te regelen en vindt een baan in een slachterij, maar de achterdocht blijft door zijn hoofd spoken, aangejaagd door zijn familie. ‘Je bent geen echte man als je het toelaat dat je vrouw andere mannen opzoekt’, zo beweert zijn vader, die hem aanspoort tot heftig optreden. Zo komt Zagros voor het dilemma te staan om te kiezen voor de eer van zijn familie òf voor zijn gezin en de kijker wordt meegevoerd in de vertwijfeling die zijn blik op de werkelijkheid vertroebelt. Het is de spagaat die we zien bij veel mensen met een migratie-achtergrond: tussen respect voor familie en tradities aan de ene kant en de Westerse emancipatie en moderniteit aan de andere kant. 

Open kerk
Zagros is de tweede film in een serie van vier. De films zijn onderdeel van het vormingsprogramma van de Protestantse gemeente (PKN) in Nieuwerkerk, in het kader van het jaarthema ‘Open kerk’. Via uiteenlopende activiteiten wordt het gebouw opengesteld voor alle gezindten in de gemeente Zuidplas. De geselecteerde films hebben in de regel in filmhuizen gedraaid, stemmen tot nadenken en geven aanleiding tot discussie. De film Zagros laat zien hoe je culturele achtergrond je waarneming en je geest kan vertroebelen. Het jaarthema is daarom ook bedoeld om openheid ten opzichte van andere opvattingen en vernieuwingen in de samenleving bespreekbaar te maken. Zie ook: www.protgem-nieuwerkerkijssel.nl